MANIFESTACIJA PRIČAJ MI NA SVOM JEZIKU 2024. OKUPILA JE VIŠE OD STO UČENIKA

Manifestacija Pričaj mi na svom jeziku 2024., u kojoj su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola pripadnici nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije, polaznici materinskog jezika po modelu B i C Ministarstva znanosti i obrazovanja RH,  održana je 16. ožujka u kino dvorani Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Upriličena je povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, koji se obilježava 21. veljače, a ove je godine održana deseti put zaredom.

Organizirala ju je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a sudjelovalo je više od sto učenika na albanskom, bosanskom, češkom, mađarskom, makedonskom, poljskom, ruskom, srpskom i ukrajinskom jeziku sa svojim učiteljicama Melitom Orešković, Almom Halilović, Marinom Kolaček Novosel, Despinom Velčovskom Velinski, Ivanom Brezovec, Hajnalkom Molnar, Hajnalkom Draganić, Katalin Urkom-Lorencz, Katarzynom Ewom Rudzinskom, Oksanom Pinchuk, Madinom Umarovom, Valentinom Pipinić, Jasminom Veldić i Majom Burger.

Manifestaciju Pričaj mi na svom jeziku 2024. otvorio je Armin Hodžić, predsjednik Koordinacije, a prisutnima se obratila i Liljana Klašnja, voditeljica Odjela za nacionalne manjine Grada Zagreba koja je govorila o važnosti učenja materinskog jezika. Program je započeo nastupom učenika ukrajinske nacionalne manjine koji su govorili o svojoj domovini, potom su učenici mađarske, češke, ruske, makedonske, bošnjačke, poljske, srpske i albanske nacionalne manjine izveli program na svojim materinskim jezicima. Recitirali su, pjevali i glumili te na kraju su svi zajedno održali jednu točku programa. Manifestaciji su prisustvovali predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Zagreba i Zagrebačke županije.