MANEKENKE AMATERKE OSVOJILE MODNU PISTU

Neobična modna revija „Poljska moda – nekad i sad“ na kojoj nisu sudjelovale profesionalne manekenke nego amaterke održana je 17. studenog 2017., u dvorani Napredak  u Zagrebu. Modnom pistom prošetale su predstavnice poljske nacionalne manjine iz Zagreba koje su se prisjetile 60. i 70. godina 20. stoljeća kad nije bilo glamura i raskoši. U to vrijeme žene u Poljskoj su se najčešće odijevale u kućnoj radinosti šivajući odjeću prema vlastitom kroju.

Žene različitih dobi u tri navrata izašle su pred publiku različito odjevene u osobnu poslovnu, sportsku i večernju odjeću. Iako im je to bio prvi izlazak na modnu pistu, izvrsno su se snašle u toj ulozi, čak su i uživale. Manekenke-amaterke su same odabrale odjeću i ostale modne detalje za izlazak na scenu. Modnu reviju vodile su Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Vladimira Matošin, predsjednica hrvatsko-poljskog društva iz Zagreba.

Program je osmišljen tako da je u stankama između izlazaka manekenki na pozornicu čitana poezija poljskih pjesnika što je događaju dalo kompletan nacionalni ugođaj.

Publika, u kojoj je bila i Dagmara Luković, konzulica Republike Poljske u Hrvatskoj, i Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba, bila je velika podrška gospođama na pozornici koje će zauvijek pamtiti ovaj izvanredan događaj. Zagrebačke Poljakinje ovim su pokazale da se nacionalna kultura može prezentirati i kroz modu i ostala područja života.

Organizator ove priredbe bila je predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Hrvatsko-poljskim društvom prijateljstva.