MALI MAĐARI ODUŠEVLJENI KARNEVALOM

Zlatokosa, tigrovi, mačke, žirafa, princeze, Leonardo da Vinci, gusari, žabe, Batman, balerine, buba mare i drugi likovi okupirali su večeras dvoranu MKD «Ady Endre» u Zagrebu gdje je održan fašnik za male zagrebačke Mađare.

Na karnevalu je bilo mnogo mališana u pratnji roditelja koji su bili vrlo kreativni u izboru maski. Tako je jedna mlada mama svoju bebu odjenula u kostim buba mare, druga je svojoj preslatkoj kćerkici odjenula lepršavu suknjicu za balerine… Veća djeca su sama birala ulogu koju će odigrati tijekom karnevala te se tako u fašničkoj povorci pojavio strašni, ali miroljubivi gusar, bio je tu i Batman ali nije bilo potrebe za akcijom, «opasni» tigar samo se želio malo zabaviti, kao i svi ostali pa su se maskirali i neki odrasli. Djeca su plesala, igrala se, birala najbolju masku, jela krafne… I što je najvažanije družili su se te razgovarali na svojem materinskom mađarskom jeziku.

Ovo veselje za najmlađe organizirali su MKD „Ady Endre“ i Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, kojim predsjedava Zoltan Balaž Piri, kao što to čine svake godine. Tako kroz razne kulturne i ostale događaje pokazuju brigu za najmlađe kojima već od ranog djetinjstva osvještavaju nacionalnu pripadnost te tako čuvaju nacionalni identitet.