MALI ALBANCI TURISTIČKI POSJETILI ZAGREB

Učenici albanskog jezika i kulture Zagrebačke županije koji polaze nastavu u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Velikoj Gorici turistički su 20. svibnja 2017. obišli Zagreb. Na jedan dan postali su turisti u lijepom Zagrebu, na albanskom jeziku slušali su razne priče i anegdote o povijesti i kulturi grada. Uz vodstvo učiteljice Melite Orešković i turističke voditeljice i profesorice Đurđice Ramqaj, učenici su posjetili Trg maršala Tita gdje se nalazi HNK, Muzička akademija, Akademija dramske umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, te Zdenac života, djelo hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Zatim su posjetili Dalmatinsku ulicu gdje se nalazi spomen ploča albanologu Milanu Šufflayu, te Mesničku gdje se nalazi kip posvećen hrvatskom piscu Andriji Kačiću Miošiću koji je napisao „Razgovor ugodni naroda slavinskog“ i u kojem je jedan dio svojega djela posvetio Skanderbegovoj epopeji.

Mladi turisti nastavili su šetnju kroz tunel Grič, Tkalčićevu kod kipa književnice Marije Jurić Zagorka, putem Krvavog mosta i tržnice Dolac. Također su posjetili i Zagrebačku katedralu, Trg bana Jelačića, Europski trg. Tijekom šetnje, turistička voditeljica Đurđica Ramqaj je pričala o svakom kulturnom objektu, povijesti Zagreba i hrvatskim legendama. Profesionalno vođenje i naracija Ramqaj učinile su šetnju Zagrebom vrlo ugodnom ne samo za učenike, nego i za odrasle. Učenici su, potaknuti znatiželjom, pronašli u kugli koja se nalazi ugrađena u maketi Zagreba natpis dobrodošli i na albanskom jeziku Mirëseerdhët.

U nastavku šetnje kroz park Zrinjevac učenici su nastavili nastavni sat u prirodi. Imali su priliku razgovarati s albanskim intelektualcima iz Zagreba: inženjerom Shuipom Ziberijem, liječnicom Merditom Agaije, profesoricom Đurđicom Ramqaj, opernim pjevačicama Lajde i Bernardina Mjeda o zanimanjima inženjera elektrotehnike, doktora, pjevača, profesora, ekonomista… Učenici su postavljali pitanja, a poruka albanskih intelektualaca je bila da uče što više kako bi postali uspješni intelektualci i profesionalci te poštivani građani Hrvatske.

Za kraj su posjetili Jewerlly Lumezi Atelier majstora Lazera Lumezija koji je učenicima pričao o lijepoj profesiji filigranstvu. Ova „šetnja“ je samo početak projekta naše škole koji će se nastaviti kako bi bolje upoznali zemlju u koju živimo Hrvatsku kroz doprinos Albanaca u pogledu razvoja hrvatske države i povezivanju dvaju kultura: hrvatske i albanske.