MAKEODNSKA VEČER PRIJATELJSTVA

Povodom Dana sveslavenskih prosvjetitelja svetih Ćirila i Metoda i Svjetskog dana kazališta, 27. svibnja u dvorani Toše Proeski, MPCO Sv. Zlate Meglenske u Zagrebu, održan je koncert klasične glazbe na kojem su nastupali Damijan Karanfilov, bariton, Mario Janković, trombon, i Tomislav Margeta, klavir, koji su izveli djela Mozarta, Bellinija, Tchaikovskyoga… Karanfilov je nakon završenog studija na Sveučilištu u Skoplju i magisterija na Florida Atlantic University bio solist Makedonske filharmonije i Makedonske opere i baleta. Ove je godine postao član Opere HNK u Zagrebu. Janković je rođen u Makedoniji, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i član je Simfonijskog orkestra HRT-e. Član je Vijeća makedonske nacionale manjine Grada Zagreba i Odbora za kulturu. Margeta je učitelj klavira i korepetitor u Osnovnoj glazbenoj školi Ivana Zajca. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a poslijediplomski studij završio je na Akademiji za glazbo u Ljubljani.

Organizator koncerta je Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba čija je predsjednica Irinka Angelova-Popržan naglasila da Dan sveslavenskih prosvjetitelja svetih Ćirila i Metoda za Makedoniju i Makedonce ima posebnu važnost.

-Dan smatramo važnim zato što su sveti Ćiril i Metodij začetnici slavenske pismenosti i književnosti, te kao prvi slavenskih misionari zaslužni su za kulturni razvoj svih slavenskih naroda. Uz to su širili kršćanstvo među Slavenima na Balkanu, u Moravskoj i Panoniji. Upravo zbog njihovih zasluga za kršćanstvo, Crkva ih je proglasila apostolima. Odajući počast našim apostolima koji su među slavenskim narodima zasvijetlili Božjom svjetlošću, nastavljamo umjetničkom stvaralačkom djelatnošću. Jer je upravo umjetnost zbir stvaralaštva i umjetničkih djela koja su stvorili različiti umjetnici u različitom vremenu i različitim sredinama. Na osnovi toga, a u povodu proteklog Dana kazališta, Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, uz suradnju s makedonskim mladim umjetnicima, organiziralo je večerašnji koncert – izjavila je Angelova-Popržan.

Koncertu su prisustvovali Tanja Horvatin, viša stručna savjetnica za nacionalne manjine Grada Zagreba, Sanja Čorluka, viša stručna savjetnica za nacionalne manjine, Ana Marija Filko, viša stručna savjetnica za nacionalne manjine, Zorica Velinovska, članica Savjeta za nacionalne manjine RH, Natalija Popovska, direktorica Makedonskog  kulturnog centra u Zagrebu, protojerej stavrofor Kirko Velinski, kao i brojni pripadnici makedonske nacionalne manjine.