MAKEDONIJU NE MOŽE ZABORAVITI

Knjigom «Sjećanja i poslije njih» koju je Judita Rey Hudeček promovirala 17. travnja u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću, autorica se vratila u mladost i godine koje je tijekom studija provela u Makedoniji. To su godine koje je Rey Hudeček opisala u šest knjiga, a posljednja u nizu je «Sjećanja i poslije njih». Autorica je opčinjena otvorenošću i srdačnošću Makedonaca i načinom na koji su je primili. U prijašnjim knjigama Rey Hudeček pisala je o raznim temama vezanim za Makedoniju, ali u ovoj knjizi opisuje, između ostaloga, i svoj život u podstanarskom stanu i vlasnicima stana koji su je prihvatili kao da je član obitelji. U «zemlji sunca» prisustvovala je mnogim tradicijskim običajima i spoznala važnost obitelji do koje Makedonci mnogo drže. Bila je ugodno iznenađena korizmenim preduskrsnim običajima u čijem je središtu oprost među članovima zajednice.

O knjizi «Sjećanja i poslije njih» govorila je Maja Jurenić Labus, a autorica je govorila o svojoj velikoj ljubavi prema Makedoniji. Prisutnima je ugođaj te zemlje dočarala ženska pjevačka skupina Ezerki izvodeći makedonske etno pjesme.

Organizatori događaja bili su Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije, i Hrvatsko-makedonsko društvo, a prisustvovali su Damir Mikuljan, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, te pripadnici makedonske manjine Zagreba i Županije. Poslije predstavljanja knjige publika je počašćena vrhunskim i nadaleko poznatim makedonskim crnim vinom «T’ga za jug» te ponuđena crvenim pisanicama koje su u makedonskoj tradiciji simbol sreće.