MAKEDONIJA U STIHU, GLAZBI I FOTOGRAFIJI

Zanimljiv i sadržajan program održan je 23. studenog 2016. u Knjižnici Tina Ujevića u Zagrebu povodom «Dana makedonske kulture». Otvorena je izložba fotografija “Koloriti Makedonije i Hrvatske” autora Pavla Miljovskog, o kojoj je govorio Ante Damjanović, i promovirana zbirka pjesama „Ognjište“ autorice Milene Zlateske, koju je predstavio dr. Vasil Tocinovski, sveučilišni profesor. U glazbenom dijelu programa nastupila je pjevačka skupina “Momi biserni” praćena orkestrom “Ohridski biser” izvodeći makedonske narodne pjesme.

Program je nadahnuto vodila najpoznatija Makedonka u Hrvatskoj, zagrebačka glumica i glazbenica Kostadinka Velkovska, koja je osim najava gostiju i programa, recitirala i stihove.

Među uzvanicima su bili; saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, vijećnici VMNGZ i članovi Zajednice Makedonaca u RH, te ostali pripadnici makedonske nacionalne manjine i njihovi prijatelji. Nakon službenog dijela programa u kojem je publici predočena makedonska kultura, uslijedio je domjenak na kojem su poslužene delicije makedonske kuhinje.

Organizator događaja je MKD “Ohridski biser” uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Knjižnice Tina Ujevića.

Izložba ostaje otvorena do 3. prosinca 2016..