MAKEDONCI UZ ETNO GLAZBU PROSLAVILI SVETOG NIKOLU

Blagdan svetog Nikole, kojega pravoslavni vjernici obilježavaju 19. prosinca, u Zagrebu su proslavili članovi Zajednice Makedonaca u RH i MKD „Ohridski biser“ Zagreb. Proslava je održana u sklopu manifestacije Dani makedonske kulture, a prezentirani su običaji vezani za svetog Nikolu i etno radionica Razboj. O značenju blagdana svetog Nikole za makedonsku zajednicu govorila je Violeta Šterjova, predsjednica Zajednice Makedonaca u RH.

-Odlučili smo proslaviti svetog Nikolu jer nam je jako važan svetac, a privodimo kraju i uspješnu nam 2022. godinu pa smo zaslužili družiti se pred kraj godine i proslaviti uz našu glazbu – rekla je Šterjova. Makedonska narodna predaja kaže da je svetom Nikoli dok je plovio potonuo brod, a on je plutao na dasci šest tjedana moleći Boga da ga spasi što se i dogodilo, a zbog njegove čvrste vjere postao je zaštitnikom pomoraca.

Nakon pozdravnog govora Šterjove, „Momi biserni“ pjevali su najljepše makedonske narodne pjesme, a Nikoli Grozdanovskom Koleu, prvom predsjedniku Zajednice Makedonaca u RH, sada počasnom doživotnom predsjedniku, uručena je zahvalnica. Posebna uzvanica bila je Maja Apostolova Balaburski, opunomoćena ministrica i zamjenica makedonskog veleposlanika u Hrvatskoj, a prisustvovao je i Cvetko Popovski, potpredsjednik Zajednice Makedonaca u RH. Organizatori proslave su Makedonsko kulturno društvo “Ohridski biser” Zagreb i Zajednica Makedonaca u RH, a pokrovitelj Savjet za nacionalne manjine RH.