MAKEDONCI SLAVILI VASILICU

Makedonsko kulturno društvo „Ohridski biser“ iz Zagreba i ovu je 2017. godinu započelo tradicionalnom kulturnom manifestacijom „Makedonska večer“, organiziranu povodom makedonskog blagdana Vasilica, odnosno Stare Nove godine po Julijanskom kalendaru, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Proslava je održana u subotu, 28. siječnja, u restoranu hotela „I“ u Zagrebu, u nazočnosti brojnih gostiju, među kojima su bili Mačej Kačorovski, vršitelj dužnosti Veleposlanstva Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj, Kostadinka Velkovska, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacinalne manjine Grada Zagreba, Zorica Velinovska, predsjednica Upravnog odbora Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. Zlata Meglenska“ iz Zagreba, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, Judita Rey Hudeček, predsjednica Hrvatsko-makedonskog društva iz Zagreba, Mirjana Majić, predsjednica makedonskog kulturnog društva „Biljana“ iz Zadra, Jagoda Treneska Cvetičanin, predstavnica makedonske nacionalne manjine Grada Osijeka i drugi. Uz pozdrave i dobrodošlicu, tajnica Društva Violeta Šterjova proglasila je proslavu otvorenom.

„Makedonska večer“ ujedinjuje prijateljstvo i slavlje, radost i pjesmu, ples i gastronomiju. Stoga je svake godine s radošću očekuju kako Makedonci, tako i njihovi prijatelji iz Zagreba i šire. Na večeri se dijelila i tradicionalna domaća pogača koju je članica Nedka Trkulja pripremila za ovaj događaj, kao i svake godine, kako bi se običaji povodom Vasilice sačuvali od zaborava.

Za veselu i nezaboravnu atmosferu na proslavi pobrinula se makedonska vokalno-instrumentalna grupa „Balkanika bend“ iz Kranja u Sloveniji. Njihova je majstorska glazba podigla na noge sve prisutne, a zvukovi gajda probudili su nostalgiju i raznježili im duše i srca. Gosti su uživali u bogatom repertoaru najpoznatijih makedonskih narodnih i zabavnih pjesama, a plesni je podij bio premalen za sve one koji su htjeli plesati u kolu. Sviralo se, plesalo i pjevalo bez prestanka do ranih jutarnjih sati.

Punih četvrt stoljeća „Makedonska večer“ bila je i ostaje simbol makedonske kulture, glazbe i plesa, ali i simbol prijateljstva između makedonskog i hrvatskog naroda, što potvrđuje i ovogodišnja proslava u Zagrebu. Ona je mali, ali značajan dio makedonskog kulturnog blaga i ostavlja neizbrisivi trag u sveukupnom kulturnom mozaiku kojeg njeguju Makedonci u Hrvatskoj.