MAKEDONCI SLAVILI GOLEMU BOGORODICU

Makedonska pravoslavna crkva u Zagrebu održala je 28. kolovoza bogoslužje povodom blagdana Velike Gospe ili na makedonskom jeziku Uspeniea na Presveta Bogorodica – Golema Bogorodica, koju pravoslavni vjernici slave po Julijanskome kalendaru. Misa je služena u kapelici sv. Roka koja je u vlasništvu Župe sv. Blaža, a koju Katolička Crkva ustupa MPC za bogoslužje. Ovo je samo prvo bogoslužje u nizu, mise će se održavati jednom tjedno sve do 27. rujna, a vodi ih Kirko Velinski, protojerej-stavrofor MPC-e. Od 2003. Makedonska pravoslavna crkva ima potpisan ugovor s Vladom RH, a prema riječima Velinskoga i dobre odnose s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom.

– U Zagrebu smo 2014. postavili kamen temeljac za izgradnju crkve koja je sad u roh bau fazi i čeka nas još puno posla. Želimo što prije završiti gradnju crkve da imamo svoj dom gdje ćemo moli i provoditi kulturne aktivnosti – kaže Velinski dodajući da MPC ima još tri župe u Hrvatskoj: u Splitu, Puli i Rijeci, a sve za bogoslužje koriste objekte koje im besplatno ustupa Katolička Crkva.

-To pokazuje odličnu suradnju kako je evanđeoski, ali i ljudski, potrebno. Makedonci u Hrvatskoj lojajni su građani, časni i odgovorni, ali čuvaju svoju vjeru, identitet, jezik, kulturu i običaje. To je vrijedno jer čovjek ako zaboravi, vjeru, naciju i kulturu – zaboravi sebe – kaže Velinski.

Makedonska pravoslavna crkva u Zagrebu gradi se sredstvima Vlade RH i Grada Zagreba, te donacijama hrvatskih biskupija i makedonskih vjernika. Uz crkvu će biti i duhovno-kulturni centar – multifunkcionalna dvorana koja će služiti za kulturne aktivnosti i učenje makedonskog jezika. Velinski ističe i savršenu suradnju s Vijećem makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba kao i to da su vijećnici mahom obrazovani mladi ljudi što će potaknuti pripadnike makedonske nacionalne manjine na veću uključenost i čuvanje nacionalnog identiteta.