MAKEDONCI PROSLAVILI RACINOV DAN

Slikoviti hrvatski gradić Samobor zauzima posebno mjesto u makedonskoj kulturnoj povijesti zahvaljujući velikanu makedonske književnosti i pjesniku Kosti Solevu Racinu. On je 1939. godine tiskao svoju zbirku pjesama “Bijela svitanja” na makedonskom jeziku upravo u Samoboru, u tiskari Dragutina Špulera i tako zauvijek ujedinio makedonski i hrvatski narod.

Vjerno nastavljajući tradiciju, u čast Racina i 77. obljetnice izdavanja njegove zbirke poezije, trajno prijateljstvo između Makedonije i Hrvatske ponovno je potvrđeno. U subotu, 26. studenoga 2016. godine, u organizaciji Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i MKD-a „Ohridski biser“ iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Samoborskog muzeja, održana je kulturna manifestacija „Racinov dan – Bijela svitanja“ uz sadržajni program.

Tom prigodom, najprije su položeni vijenci ispred biste Koče Racina u parku kod Samoborskog muzeja, a potom je manifestacija nastavljena u dvorani Muzeja. Program je vodila Ivana Lazarevska, a brojne su okupljene pozdravili ravnatelj Samoborskog muzeja, Miroslav Milonjić, potpredsjednik MKD-a „Ohridski biser“, Cvetko Popovski, član Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba i počasni predsjednik ZMRH, Nikola Grozdanovski i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Kostadinka Velkovska. U ime Grada Samobora goste je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Branimir Šiljak, koji je uz riječi dobrodošlice istaknuo prijateljske odnose dvaju naroda.

O životu i djelu Koče Racina posebno nadahnuto govorio je prof. dr. Vasil Tocinovski, podsjetivši da se u Racinovu rukopisu prepoznaje samosvojnost makedonskog naroda, dok je Goran Korov, profesor povijesti, održao kratko predavanje na temu „Makedonci u Španjolskom građanskom ratu“ te interpretirao Racinovu pjesmu „Smrt asturijskog rudara“. Zatim je pjevačka grupa „Momi biserni“ pod vodstvom Đulijane Alimoski otpjevala nekoliko makedonskih narodnih pjesama. Nastupili su i članovi literarno-dramske grupe i radionice makedonskog jezika za odrasle pri Društvu s recitalima i poezijom Koče Racina. Manifestacija je završila domjenkom i ugodnim druženjem prisutnih.