MAKEDONCI PROSLAVI SVETOGA TRIFUNA

Članice i članovi Zajednice Makedonaca u RH družili su se 14. veljače u Zagrebu povodom proslave svetog Trifuna, koji pravoslavni vjernici slave istoga dana kada je i Valentinovo. Stoga je druženje nazvano “Sveti Trifun i sveti Valentin” a održano je u okviru Dana makedonske kulture.

Predsjednica MKD “Ohridski biser” – Zagreb, Violeta Šterjova najavila je program i riječ dala Jangelu Malinovu koji je govorio o blagdanu svetoga Trifuna. Makedonci slave svetoga Trifuna, zaštitnika vina i vinove loze, istoga dana kada se slavi i sveti Valentin. Sveti Trifun živio je u 3. stoljeću u Maloj Aziji, a legenda kaže da je imao dar liječenja te je izliječio od zloduha kći rimskog cara Gordijana. U vrijeme velikog progona kršćana odbio je odreći se Isusa Krista i ubijen je 14. veljače 250. godine.

Program proslave svetoga Trifuna bio je raznovrstan: članovi literarno-dramske sekcije “Lenka” recitirali su pjesme o svecu, održana je radionica makedonskoga jezika za odrasle, te etno radionica “Razboj”, a pjevačka skupina “Momi biserni” otpjevala je nekoliko makedonskih narodnih pjesama. Program je završio domjenkom. Pokrovitelj ovoga događaja bio je Savjet za nacionalne manjine RH.