MAKEDONCI U OZRAČJU TRADICIJE

Uskršnji običaji iz Makedonije upriličeni su 11. travnja 2018. u dvorani Zajednice Makedonaca u RH u Zagrebu gdje je održano tematsko druženje „Tradicija Uskrsa“. Pripadnici makedonske nacionalne manjine i njihovi zagrebački prijatelji uživali su u opuštenom tradicijsko-glazbenom ugođaju. Okupljeni oko blagdanskog stola na kojem su uz pisanice bila tradicionalna makedonska jela, slušali su Violetu Šterjovu, članicu Zajednice Makedonaca u RH, koja je govorila o makedonskim uskršnjim običajima; od odlaska u crkvu i liturgije do razbijanja pisanica.

Ove večeri nije bilo liturgije, ali je u ozračju tradicije bilo razbijanja pisanica uz prekrasne makedonske narodne pjesme u izvedbi pjevačke skupine „Momi biserni“ pod umjetničkim vodstvom Safijudina Alimovskog. U središtu Zagreba odjekivale su najljepše makedonske pjesme; «Eleno, kerko Eleno», «Jovano, Jovanke»… U programu je sudjelovala i etnoradionica «Razboj», koju vodi Antonela Galić, a izložene su pisanice članova.

Organizator ovog druženja je Makedonsko kulturno društvo „Ohridski biser“, a događaj se održao u okviru kulturne manifestacije „Dani makedonske kulture“. Među prisutnima bio je i Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, te brojni članovi makedonske zajednice Zagreba. Ovakvi događaji prigoda su za podsjećanje na običaje i tradiciju, snaženje nacionalnog bića i čuvanje identiteta u čemu su Makedonci Zagreba i Hrvatske iznimno aktivni. Iako tisuću kilometara daleko od domovine, Makedonci Zagreba ne zaboravljaju ni tradiciju ni Makedoniju.