MAKEDONCI ODRŽALI SVEČANU AKADEMIJU U ČAST SVETIH ĆIRILA I METODA

Dani sv. Ćirila i Metoda, koji svake godine u Rijeci organiziraju MKD Ilinden Rijeka, Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Rijeka i Vijeće makedonske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, održani su 24. svibnja. Manifestacija je počela svečanom akademijom u dvorani MKD Ilinden, a otvorila ju je pjevačka i glazbena grupa MKD Ilinden pjevajući svečanu pjesmu Ćirila i Metoda.

Nakon pozdravnih riječi Ilije Hristodulova, predsjednika Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i predsjednika MKD Ilinden, o životu i dijelu sv. Ćirila i Metoda govorila je Biljana Stojanovska, profesorica i lektorica makedonskog jezika na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Nakon izvrsnog predavanja prof. Stojanovske, pjevačka i glazbena grupa MKD Ilinden otpjevala je još nekoliko pjesama.

Svečanoj akademiji prisustvovali su; počasni profesor emeritus, počasni konzul Republike Makedonije akademik Goran Kalogjera, osnivači MKD Ilinden i prvi predsjednik Mihailo Davčevski i Vlado Nastevski, član Ekumenskog odbora Grada Rijeke Miroslav Radić i Ilija Mladenov, potpredsjednik Makedonske pravoslavne crkvene općine sv. car Konstantin i carica Elena.

Kao i svake godine, i ovoga puta svečanoj akademiji nazočili su brojni pripadnici makedonske nacionalne manjine iz Rijeke i Primorsko-goranske županije i njihovi gosti.