MAĐARSKOJ KUHINJI NE MOŽE SE ODOLJETI

Miris gulaša širio se Trgom Europe u središtu Zagreba na kojem su hrvatski Mađari na 1. danu mađarske kuhinje stanovnicima glavnog hrvatskog grada, ali i turistima, predstavili najčuvenije poslastice nacionalne kuhinje; lecsó i kürtőskalács, odnosno gulaš i kolač hungarikum ili kurtoš kolač. Uz te delicije služilo se mađarsko vino rosé Vinarije Pinkert.

Festival mađarske hrane otvorila je glumica Nela Kocsis, a posjetitelji su se opušteno sladili uz zvuke glazbe Bohemian Brass Banda iz Mađarske.

U ulozi kuhara bili su Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, i tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, koji je bio zadužen za gulaš, dok je Peter Sekereš pekao slasni hungarikum.

Prisutnima se obratio József Zoltán Magyar, mađarski veleposlanik u Hrvatskoj, i izrazio veliko zadovoljstvo što je u Hrvatskoj prezentirana mađarska kuhinja i vino. Događaju je nazočila i Anita Györei, druga savjetnica i stalna zamjenica veleposlanika.

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, je pozdravila nazočne u ime gradonačelnika, te izjavila da je ponosna što se ovakve manifestacije organiziraju u glavnom gradu i poručila da su hrana i glazba univerzalne niti koje spajaju ljude i narode. Među uzvanicima su bili predstavnici ostalih nacionalnih manjina, a ova je manifestacija izazvala i veliko zanimanje turista.

Festival mađarske kuhinje je organizirao Mađarski institut u Zagrebu.