MAĐARSKI ZNANSTVENIK ODRŽAO PREDAVANJE O SPAŠAVANJU ŠUMA

Znanstveno popularno predavanje „Prilagodljivo upravljanje šumama“ održao je mađarski znanstvenik dr. sc. Attila Borovics, direktor Mađarskog šumarskog instituta, u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom centru u Zagrebu. Moderator je bio dr. sc. Tibor Littvay, a s mađarskog na hrvatski jezik prevodio je dipl. ing. Peter Sekereš.

– Naš kolega Attila genetičar je po specijalnosti, a upravo se vratio iz Ekvadora gdje je proučavao tropske šume. Mađarska sada ulazi u veliki projekt prilagođavanja šumama jer su klimatske promjene koje se zbivaju u srednjoj Europi pridonijele promjenama strukture i nivoa podzemnih voda što je velika tragedija za hrast lužnjak i jasen. Zasad je najveći problem s bukvom koja se na nadmorskoj visini od 300 metara puno suši, događa se to u Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj i postaje sve veći problem. Nekad je na ovim prostorima bila smjena godišnjih doba, imali smo proljeće i jesen koji su bili kišoviti i tlo se natapalo, ali sada je kiše sve manje. Mi šumari smo još prije trideset godina shvatili što se događa i počeli baviti se klonskim šumarstvom, uzgajati sjeme najotpornijih biljaka koje će biti prilagodljivije. Koliko je to dobro, vidjet ćemo u budućnosti. Te klonirane šume neće biti ništa posebno, nego samo prilagodljivije na nove klimatske promjene – istaknuo je Littvay.

Predavanje je održano u sklopu serijala koji organizira Mađarska tribina Društva mađarskih znanstvenika i umjetnika, a suorganizatori su Hrvatsko-mađarsko društvo prijateljstva u suradnji s Liszt Institutom – Mađarskim kulturni centrom, Mađarskim kulturnim društvom „Ady Endre“ i Vijećem mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.