MAĐARSKI VRTIĆ U ZAGREBU PROSLAVIO TRIDESET GODINA DJELOVANJA

Mađarska skupina dječjeg vrtića „Potočnica„ u Zagrebu obilježila je danas  30 godina djelovanja. Proslavi je nazočio veliki broj uzvanika, sadašnji, ali i bivši vrtićarci, danas aktivni članovi Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre“ iz Zagreba, te brojni pripadnici mađarske zajednice.

-Obilježavanje ove važne obljetnice prigoda je da zahvalimo svima onima koji su pokrenuli ovu inicijativu. Hvala zajednici Mađara u Zagrebu, te svim entuzijastima mađarske zajednice koji su tijekom trideset godina podržali postojanje mađarske vrtićke skupine i podupirali ovaj projekt kako bi se ova ideja širila. Hvala i hrvatskoj državi i Gradu Zagrebu bez kojih ovo ne bi moglo biti realizirano. Velika hvala i našemu domaćinu dječjem vrtiću Potočnica. Najviše hvala roditeljima koji su dovodili i dovode djecu iz raznih krajeva grada Zagreba, jer to znači voziti djecu 25 kilometara svaki dan u ovaj vrtić iako su puno bliže imali i imaju vrtiće. Dali su si truda i dovodili djecu u mađarsku skupinu u ovaj vrtić. Velika hvala i bakama i djedovima koji su im u tomu pomogli. Nadam se da će i vrtićarci koji su boravili u ovoj skupini jednog dana dovoditi svoju djecu ovdje. Čestitam ovih trideset godina – rekao je Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Prisutnima su se obratili i dr. sc. Tomislav Ljutić, ravnatelj DV Potočnica, dr. Csaba Demcsak, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj, Judit Pirityine Szabo, voditeljica Odjela za južnu dijasporu državnog tajništva za nacionalnu politiku pri mađarskoj Vladi, Tibor Varga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Robert Jankovics, saborski zastupnik, doc. dr. sc. Iva Ivanković, državna tajnica za osnovno i srednje obrazovanje, Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, Csapo Nandor, načelnik Sektora za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja… U programu su nastupili mađarska skupina učenika OŠ I. G. Kovačić, citraši i folklorna skupina MKD „Ady Endre“ i Ady bend.