MAĐARI SLAVILI UZ ČARDAŠ I PAPRIKAŠ

Kao i svake godine dosad Večer mađarske nacionalane manjine Zagrebačke županije, koja je održana 1. prosinca u velikogoričkom hotelu Phoenix, okupila je i Mađare iz Zagreba, ali i njihove sunarodnjeka iz ostalih dijelova Hrvatske, te iz Mađrske. Što je i bio cilj kad je Imbro Berkše, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, organizirao ovu večer – da se sunarodnjaci druže i vesele uz mađarske pjesme i ples.

Među uzvanicima je bio i konzul Zoran Bobić, izaslanik veleposlanika Mađarske u Hrvatskoj, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine  Jankovics, Ljubica Ambrušec, potpredsjednica Županijske skupštine ZŽ, i načelnica Gradeca, te Tibor Čuč i Bužaka Karalajoš, gosti iz Mađarske. Nakon Berkeša, koji je govorio o programima i aktivnostima mađarske manjine, prisutnima su se obratili Bobić, Jankovics i Ambrušec, te gosti iz Mađarske koji su istaknuli da imaju dobru suradnju s hrvatskim Mađarima. Da je tako pokazuje i redovita prisutnost Mađara iz Mađarske na većim događajima njihovih sunarodnjaka u Hrvatskoj.

Tu suradnju davno su započeli Mađari Zagrebačke županije, odnosno njihov predstavnik Berkeš, koji također vrlo često sudjeluju na važnim događajima u Mađarskoj, a razvili su i posebno dobru suradnju s hrvatskom nacionalnom manjinom u Mađarskoj.

Na ovom druženju bili su i Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, i potpredsjednica Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, Peter Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ishak Hodžić, tajnik SABAH-a, te brojni pripadnici mađarske manjine i njihovi gosti.

Kao i svaka mađrska večer i ova je protekla u vrlo veselom ritmu kojemu je tempo davao čardaš, a nepca sudionika je sladio nezaobilazni paprikaš, jedna od najpoznatijih delicija mađarske kuhinje.