LUKA MJEDA FOTOAPARATOM ISPRIČAO PRIČU O ANDREI ALESSIJU STARU PET STOLJEĆA

Izložba fotografija Luke Mjede o radovima albanskog ranorenesansnog kipara i graditelja Andrea Alessija otvorena je danas u Muzeju Mimara u Zagrebu. Posebnost ove izložbe je u tomu jer je ovjekovječila priču staru pet stoljeća, priču o pomoćniku kipara i graditelja Juraja Dalmatinca, jednog od najvećih europskih renesansnih kipara, graditelja katedrale sv. Jakova u Šibeniku i drugih spomenika arhitekture i kulture ne samo u Hrvatskoj nego i u Italiji.

Alessi je radio na mnogim građevinama s Jurajem Dalmatincem i neko vrijeme bio mu je glavni pomoćnik. Mjeda je fotografirao dijelove crkvi na kojima je radio Alessi, a izložene fotografije bit će objavljene u novom izdanju knjige “Andrea Alessi” koju priprema akademik Andrija Mutnjaković.

Alessi je Albanac, rođen je u Draču 1420./25., a umro u Splitu 1504./05. Kao jedan od pomoćnika Juraja Dalmatinca prvi put se spominje 1455. tijekom gradnje šibenske katedrale. Alessi 1452. postaje glavni pomoćnik Jurja Dalmatinca na Loggia dei Mercanti u Anconi u Italiji i zajedno s njim radi do 1456. kad je otvorio svoju radionicu u Splitu. Radio je u Trogiru na krstionici katedrale sv. Lovre gdje je uklesao svoje ime i godinu 1467. Potom surađuje s Nikolom Firentincem na kapeli sv. Ivana Ursinija u trogirskoj katedrali sv. Lovre te na pročelju augustinske crkve Santa Maria a Mare na otoku San Nicola u Italiji. Nakon povratka u Split, Alessi u crkvi sv. Duha podiže sebi nadgrobnu ploču s natpisom Alexius Durrachinus.
Izložbu su organizirali Hrvatski fotografski centar, Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba i Muzej Mimara, a otvorila ju je Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica gradonačelnika Zagreba, a prisutnima se obratio hrvatski akademik Andrija Mutnjaković koji se prisjetio vremena kad je 1971. projektirao Nacionalnu knjižnicu u Prištini.

– U vrijeme izgradnje Nacionalne knjižnice često sam boravio u Prištini na Kosovu i razgovarajući s tamošnjim intelektualcima shvatio sam da nitko od njih ne zna za Alessija. Zbog toga sam objavio nekoliko tekstova o njemu, a poslije i knjigu koja je s hrvatskog prevedena na albanski i nekoliko drugih jezika – kazao je Mutnjaković.

Prisutnima su se obratili i ravnateljica Muzeja Mimara mr. sc. Lada Ratković-Bukovčan i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba Shuip Ziberi izjavio je da je ova izložba veliki doprinos albanskoj kulturi i pohvalio rad Luke Mjede, te zahvalio Gradu Zagrebu na potpori u postavljanju izložbe. Na kraju se prisutnima obratio i fotograf Mjeda riječima:

– Da bismo znali gdje smo moramo znati našu povijest. Alessi je iz Albanije došao u Splitu i mene je to zaintrigiralo jer je moje podrijetlo albansko. Zahvaljujem akademiku Mutnjakoviću i vjerujem da ćemo napraviti dobru monografiju s njegovim tekstom i mojim fotografijama koje će, za razliku od dosad objavljivani crno-bijelih, biti u koloru – kazao je Mjeda. Također je istaknuo da mora zahvaliti i hrvatskim povjesničarima umjetnosti na objektivnosti jer nisu zatajili autora Alessija.