LUDWIG BAUER JE PRVI PISAO O TEŠKOJ SUDBINI NJEMAČKE NACIONALNE MANJINE

U čast pisca Ludwiga Bauera, jednog od najznačajnijih pripadnika njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, održana je svečana umjetnička večer u Zagrebu koju su organizirali Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj i Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije.

O Bauerovu životu i djelu govorio je dr. Ivan Rittig, predsjednik Zajednice Nijemaca, koji je istaknuo da se radi o piscu koji je prvi pisao o teškoj sudbini njemačke nacionalne manjine u knjigama “Kratka kronika porodice Weber” i “Biserje za Karolinu”. Bauerov roman “Kratka kronika porodice Weber” nije mogao biti tiskan u Hrvatskoj 1898. kad je napisan nego je tiskan 1990. u Sarajevu kad mu je priliku dao urednik Ivan Lovrinović. Bauer je pisao o srazu običnog čovjeka s velikim idejama koji na kraju strada.

Oba Bauerova romana doživjela su veliki uspjeh u Hrvatskoj, a među brojnim romanima koje je napisao je i “Partitura za čarobnu frulu”. Radi se o potresnoj priči o izbjeglicama iz BiH koji se nalaze u Beču i na kraju obračunavaju. S književnikom Bauerom razgovarali su Beus Richembergh i Boris Beck, a uručena mu je i posebna zahvalnica Zajednice Nijemaca.

U programu je nastupio KUD “Oštrc” iz Ruda, pjevački zbor Zajednice Nijemaca otpjevao je nekoliko adventskih njemačkih pjesama, a Dora Perkov i Vlasta Rittig iz Divertimenta – Studija povijesnog plesa iz Zagreba otplesale su nekoliko plesova. Književnoj večeri prisustvovali su uzvanici Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, i Salih Huremović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije.