LUDNICA OD PREDSTAVE

Premijera satirične drame “Tri mozga na prodaju” u izvedbi albanskog Teatara Mërgimtari, održana je 13. listopada u Kazalištu Mala secena u Zagrebu pred brojnom publikom koja je ispunila dvoranu do posljednjeg mjesta. Voditelj Mërgimtarija je glumac i redatelj Leonard Hamitaj, školovan n akademiji u Albaniji, koji je ovoga puta maestralno odigrao ulogu luđaka. Izvrsno su svoje uloge odigrali i Enisa Majer, Arijana Bali, Vedran Kojić, Miroslav Medaković i Oldrich Husak. Glumci su govorili hrvatski, radi se o Albancima kojima je Hrvatska druga domovina, iako u glumačkom postavu ima i nekoliko Hrvata.

Kazalište Mërgimtari prepoznatljivo je na hrvatskoj kazališnoj sceni gdje djeluje već godinama. Premijeri je prisustvovao i albanski dramaturg Ferdinand Hysi, autor satire, te izjavio kako je hrvatska premijera ove predstave, igrane mnogo puta u albanskim kazalištima, posve drukčija zbog hrvatskog jezika koji je glumcima dao više interpretativnih mogućnosti.

Među uzvanicima na premijeri je bio i veleposlanik Kosova Gezim Kasapolli. Publika je oduševljeno pratila premijeru, koja je uz izvanrednu glumu imala i vrlo zanimlju scenografiju, te velikim pljeskom nagradila glumce kojima se na kraju na pozornici pridružio i Hysi. Budući da je bio veliki interes publike za premijeru, za očekivati je da će ova predstava i dalje privlačiti ljubitelje satire.

Satiru “Tri mozga na prodaju” s albanskog je preveo Bashkim Fazliu, a odigrana je uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.