KULTURA BiH SPAJA NARODE

U Kinu Europa u Zagrebu 25. studenog 2017. svečeno je otvorena manifestacija Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu, koju je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Predsjednik Vijeća Harun Omerbašić, u svojem govoru u kojem je istaknuo da je BiH država svih naroda koji u njoj žive, najprije pozdravio uzvanike: gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, izaslanika premijera RH Marija Škunca, izaslanika potpredsjednika vlade RH, ministra obrane Zorana Piličića, izaslanika ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja Policije RH Nikolu Milina, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiju dr. Aziza efendiju Hasanovića, muftiju Ševka efendiju Omerbašića, i zamjenika načelnika općine Srebranica Nermina Alivukovića.

-Povodom Dana državnosti RBiH Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba po deseti put organizira Dane BiH kulture u Zagrebu. Već deset godina prikazujemo vam filmske uratke proizašle iz BH kinematografije, scenska ostvarenja, glazbu, izložbe te tako dobro poznati bosansko-hercegovački humor.

Deset godina promoviramo odnos dviju susjednih i prijateljskih zemalja koje dijele prošlost, sadašnjost, a vjerojatno i budućnost. Slične, ako ne i iste sdubine, ali i narode koji su u većem ili manjem broju i omjeru prisutni na istom području, dijelilo je nekoliko država unatrag nekoliko stoljeća, a danas dijele modernu R BiH.

Bosna i Hercegovina je zajednička država svih ljudi koji žive u njoj, bez obzira na vjeru i naciju, ali BiH nije i nikad neće biti zemlja onih koji su je rušili, palili, ubijali u ime ove ili one nacije, vjere ili politike.

Niti jedan narod nije uistinu zao niti zločinački, ali jesu neki pojedinci. A ti pojedinci, i pojedinci koji ih podržavaju ili proglašavaju herojima i spasiteljima nastavljaju krvavi pri kojem smo svjedoci već generacijama na ovim područjima.

Jer ne može netko biti ikome heroj, ako je svoje herojstvo izgradio na ubijenim civlima, ženama, djeci, starcima. Izgradio ga na ruševinama kuća, džamija i crkava. Izgradio ga na lažima i patnji svojih komšija i susjeda. Kojem narodu trebaju takvi heroji?

Bosna i Hercegovina i njeni narodi nakon svih kalvarija koje su proživjeli konačno bi trebali doživjeti i svoj mir. Nadamo se da će presuda međunarodnog suda biti i posljednja takve vrste na ovom području. Ali život ide i mora ići dalje, tako smo se i večeras okupili kako bismo uživali u ljepotama ostvarenja onih koji vole, poštuju i žele dobro svim ljudima ma kako se zvali i otkud dolazili. Hvala svima vama koji ste dolaskom uveličali ovu prigodu. A svim ljudima koji osjećaju i u najmanjem dijelu BiH kao svoju, čestitam Dan državnosti – rekao je Harun Omerbašić.

Čast da otvori Dane bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu pripala je gradonačelniku Bandiću koji je izjavio da je suvišna riječ manjina, jer da se ovdje radi o zajednici prijateljskih naroda, te multietičnom gradu Zagrebu koji je otvoren svima.

Potom je uslijedila projekcija filma Mustafe Mustafića „Saraj´vo“, nakon koje je publika razgledala izložbu fotografija Imrane Kapetanović „People of Sarajevo“.

Program je vodio glumac Armin Omerović, a ova manifestacija završava 27. studenog stand-upom Đurologija u KD Vatroslava Lisinskom u kojoj sudjeluje Branko Đurić s prijateljima.

Organizatori su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i udruga Kreativna de Kultura.