KUHANJEM OVČJEG PERKELTA OTVORENA MANIFESTACIJA 3. DAN MAĐARSKE KUHINJE U ZAGREBU

Nova sezona kulturnih događanja u Mađarskom institutu u Zagrebu otvorena je 6. rujna manifestacijom 3. dan mađarske kuhinje u Zagrebu. Održan je na Europskom trgu i u Mađarskom institutu u Zagrebu gdje je predstavljena tradicija mađarskog grada Karcaga i njegov specijalitet ovčji perkelt. Osim prezentiranja i kušanja jednog od najpoznatijih tradicionalnih recepata mađarske kuhinje, otvorena je i izložba fotografija „Ostajemo Kumani i u 21. stoljeću“, te je nastupila i folklorna plesna skupina Kulturnog centra Déryné iz Karcaga i održana radionica rukotvorina.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, prisutnima se obratio i mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Jozsef Magyar, a među uzvanicima bili su i; saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, Ljiljana Klašnja, pomoćnica pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacinalne manjine, i predstavnici Karcaga. U kuhanja ovčjeg perkelta sudjelovali su i Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i predsjednik Kordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, i Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije. Tijekom programa na Europskom trgu okupili su se pripadnici mađarske nacionalne manjine Zagreba i Zagrebačke županije te brojni građani.