KUD OTEKS IZ OHRIDA DIGAO NA NOGE PUBLIKU

Članovi makedonskog KUD-a Oteks iz Ohrida, 22. rujna 2017. u Češkom narodnom domu u Zagrebu, priredili su folklorno-glazbeni spektakl plešući makedonske plesove i pjevajući najpoznatije narodne pjesme.

Ovo nije bio samo još jedan u nizu susreta makedonske dijaspore sa sunarodnjacima iz matične domovine, nego događaj koji ih je emotivno ujedinio. Makedonski plesači i pjevači ‘ostavili’ su dušu i srce na pozornici želeći pripadnicima makedonske nacionalne manjine u Zagrebu prenijeti energiju Makedonije, zemlje sunca.

Ne samo da je publika to prepoznala i nagradila velikim pljeskom, nego je ovaj kulturni događaj pretvorila u zabavu plešući zajedno s izvođačima programa. Time je odala priznanje umjetnicima KUD-a Oteks, te se bar nakratko mentalno vratila u okrilje zavičaja i domovine Makedonije.

Iako pripadnici makedonske nacionalne manjine u Zagrebu imaju nekoliko folklornih društava i zborova, posjet umjetnika iz Makedonije pomaže im u čuvanju identiteta i obnavljanju tradicijskog znanja i sjećanja.

Organizator ovog događaja bilo je Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba.