KOSOVSKI AKADEMIK JUSUF BUXHOVI PROMOVIRAO KNJIGE U ZAGREBU

Promocija knjiga „Kosova“ VI, VII i VIII autora Jusufa Buxhovija, akademika, književnika, povjesničara i novinara s Kosova, koju je organiziralo Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba u okviru manifestacije Tjedan Kosova u Hrvatskoj, održana je 11. veljače u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Radi se o autoru čija su djela s albanskog prevedena na engleski, francuski, hrvatski i slovenski jezik. Buxhovi je rođen 1946. u Peći, školovao se u Đakovici i Prištini gdje je diplomirao povijest. Radio je kao novinar u vodećem kosovskom dnevniku Rilindja te je 1976. postao stalni dopisnik iz Bonna u Njemačkoj gdje je ostao 24 godine sve do gašenja Rilindje. Jedan je od suosnivača Demokratskog saveza Kosova, a piše romane, novele, priče, drame, kniževne kritike i političke komentare. O Buxhovijevim knjigama govorio je povjesničar Nijazi Muhamedi, a predstavljanje knjige vodio je Shuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Događaju su prisustvovali veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj i Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, Sejfedin Prekazi, predsjednik Zajednice Albanaca Zagreba i Zagrebačke županije, hrvatski akademik Tonko Maroević i brojna publika koja je pozorno slušala izlaganje o povijesti i osamostaljenju Kosova.