KOSOVSKA PJESNIKINJA NAIME BEQIRAJ SUDJELOVALA NA GORNJOGRADSKOM KNJIŽEVNOM FESTIVALU

Društvo albanskih umjetnika Hrvatske-Dea u Zagrebu je povodom međunarodnog 4. gornjogradskog književnog festivala 2016., koji organiziraju pisci za pisce održan od 7. do 9. listopada, ugostilo kosovsku pjesnikinju Naime Beqiraj.

Na festivalu je sudjelovalo više od 300 autora iz regije i publiciran je Zbornik 4. gornjogradskog književnog festivala u kojem je Beqiraj predstavljena trima pjesmama: “Perla e peshkataret”, “Me ik”, “Me t paspa lufttar”.

– Međunarodna kulturna suradnja ne poznaje granice te mi je iznimno drago da je po prvi puta na ovom značajnom međunarodnom književnom festivalu sudjelovala poznata kosovska pjesnikinja Naime Beqiraj. Njezina poezija je ostavila dubok dojam na hrvatsku publiku, te će Društvo albanskih umjetnika Hrvatske-Dea nastojati u budućnosti ugostiti i druge značajne albanske književnike koji će približiti javnosti albansko stvaralaštvo gotovo nepoznato u Hrvatskoj – rekla je Lili Koci, predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske-Dea, zahvalivši na iznimnoj podršci Ministarstvu kulture RK i Veleposlanstvu Kosova u Hrvatskoj.

Ove godine je Upravni odbor 4. gornjogradskog književnog festivala ustanovio književnu nagradu “Zvonimir Milčec” za urbanu književnost koja je prvi puta dodijeljena Peri Kvesiću.

Gornjogradski književni festival realizirali su; Radio Gornji grad, Kulturna mreža jugoistočne Europe, Dunavska kulturna mreža i Društvo albanskih umjetnika Hrvatske-Dea. Featival su organizirali; Marijan Grakalić, Dragomir Bokan i Lili Koci.