KONFERENCIJA “ŽENA OSNAŽUJE ŽENU” – POTRESNA SVJEDOČENJA ŽENA ŽRTVA RATA

Tijekom drugog dana rada međunarodne konferencije “Žena osnažuje ženu” koja traje do 7. travnja 2017. u hotelu International u Zagrebu, svoja su iskustva o ratnim stradanjima ispričale žene žrtve rata Munira Subašić i Šehida Abdurahmanović, Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, Šuhra Sinanović i Kadefa Rizvanović, Udruženje „Žena Podrinja“ – Bratunac, Munevera Avdić, Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba „Vrbanja“ – Kotor Varoš, Manda Patko, Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“, i Ljiljana Almir, Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“.

Predstavnice udruga iz Srebrenice i Bratunca govorile su o strahotama koje su proživjele tijekom ratnih godina u okruženju u Srebrenici, traženju posmrtnih ostataka brojnih članova obitelji, primjerice Munira Subašić, kojoj su srpski agresori ubili sina, našla je samo dva komada kosti svojeg mrtvog djeteta i to svaki na različitom mjestu na udaljenosti od 25 kilometara. Subašić je izjavila da je time učinjen genocid ne samo nad živima nego još jednom i nad mrtvima što zaslužuje najteže kazne, a zločinci i dalje slobodno žive u Srebrenici.

Vrlo traumatična priča je i Mande Patko iz Vukovara, kojoj su okupatori ubili supruga čije posmrtne ostatke i danas traži. Zna se tko ga je odveo, ali taj ne želi reći kome ga je predao i tko ga je ubio. Patko je samo jedna od brojnih Vukovarki i Vukovaraca koji su prošli nezamislivu torturu u logorima po Srbiji. U zarobljeništvu u logoru u Begejcima bila je mjesec dana, na temperaturi od minus 15 stupnjeva Celzijevih u ljetnoj odjeći…

Dok su te žene pričale o svojim najtežim trenucima, mnogi u dvorani su plakali. Osim gubitaka najmilijih, sve njih boli nemoć i nemar institucija u istrazi i kažnjavanju izvršitelja zločina. No, poručile su da neće odustati i da će onog trenutka kad one više to ne budu mogle činiti, njihova djeca ili unuci nastaviti njihovim tragom. Sudionice konferencije danas je u Hrvatskom saboru primio Božo Petrov, predsjednik. Nakon posjeta saboru konferencija je nastavljena izlaganjem Bakire Hasejčić, Midhete Oruli i Zeme Greljo iz Udruženja „Žena-žrtva rata“ Sarajevo, Snježane Maljak, Željke Jurkezi i Ružice Barbarić iz Zaklade „Sunčica“ iz Zagreba te Kadire Tahiraj i Faza Syla iz Centr za promociju prava žena“ s Kosova.

Nakon završetka dnevnog reda, druženje sudionica konferencije nastavljeno je u palači Dverce gdje je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić večeras za njih organizirao domjenak. Sutra je zadnji dan konferencije, a sudjelovat će znanstvenici i teolozi.