KLIKNI SE S BAKOM!

Članovi Mađarskog kulturnog društva Ady Endre u Zagrebu od početka rujna 2020. godine provode projekt Klikni se s bakom. Ovim projektom koji financira Europske snage solidarnosti omogućuju okvir u kojem se potiče međugeneracijska potpora te u kojem se osnažuju veze između starijih i mlađih građana. Unutar projekta stariji imaju priliku naučiti vještine koje su u današnjem svijetu nužne, a mlađi razvijaju svoje sposobnosti kroz suradnju, organizaciju i volonterski rad.

Glavna odrednica projekta Klikni se s bakom nije samo učenje o modernim tehnologijama, nego i primjena stečenog znanja. Primjerice, nakon što mladi u prostorijama kulturnog društva Ady Endre održe jednu od edukacija za starije o korištenju digitalne tehnologije, slijedi druženje u kojem mladi pomažu starijima u njihovim konkretnim poteškoćama. Primjerice, nakon predavanja o korištenju Facebooka i WhatsAppa, slijedila je radionica u kojoj su sudionici projekta zajedno učili o tome kako pokrenuti video poziv, kako vidjeti obavijesti ili poslati poruku putem ovih društvenih mreža. Isto tako, nakon predavanja o gmailu i mogućnostima koje pruža Google servis, neki su sudionici stvorili svoju prvu adresu elektronske pošte, dok su drugi također uz pomoć mladih učili kako poslati mail na više adresa istovremeno, ili kako ugraditi svoj potpis na kraj e-maila. Nadalje, na ovaj način, polaznici su učili i o korištenju mobitela, a neka od konkretnih pitanja bila su: kako slati SMS, kako promijeniti tipkovnicu na drugi jezik, ili kako dodati novi kontakt u imenik.

Projekt Klikni se s bakom službeno završava krajem kolovoza 2021. godine. Unatoč tome, stariji i mlađi polaznici nastavit će se viđati u prostorijama Mađarskog kulturnog društva gdje će vještine koje su stekli na ovom projektu i dalje primjenjivati podučavajući jedni druge i pomažući svakom članu zajednice u korištenju modernih tehnologija.