KLASIČNOM GLAZBOM PROSLAVLJEN DAN NEOVISNOSTI KOSOVA

Albanska zajednica Zagreba večeras je na koncertu klasične glazbe, održanom u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, imala priliku čuti glazbu najpoznatijih albanskih umjetnika. Nastupili su violinist Blerim Grubi koji je svirao violu i pijanistica Arjana Kuriu-Grubi.

Pijanistica Ariana Kuriu-Grubi je glazbenu izobrazbu počela kao sedmogodišnja djevojčica u rodnom Tetovu u Makedoniji. Srednju glazbenu školu završila je u Prištini gdje je diplomirala na Akademiji za umjetnost. Magistrirala je na Akademiji za znanost i umjetnost u Skoplju te sudjelovala na brojnim koncertima i surađivala s poznatim albanskim umjetnicima.

Violinist Blerim Grubi školovao se na Fakultetu glazbenih umjetnosti u Skoplju i član je Makedonske filharmonije. Održao je brojne koncerte u zemlji i inozemstvu. Predavač je na Filozofskom fakultetu u Prištini i Pedagoškom fakultetu u Skoplju.

Koncert, koji je organiziralo Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, održan je povodom Dana neovisnosti Republike Kosovo koje je prije deset godina proglasilo neovisnost. Tom prigodom glazbenici su izveli djela albanskih skladatelja klasične glazbe. Za organizaciju koncerta bio je zadužen Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, koji se iznimno trudi zagrebačkim Albancima, ali i svima ostalima, približiti albansku kulturu kroz nastupe albanskih glazbenika, glumaca i ostalih umjetnika.

Kolika je važnost ovog događaja pokazuje i prisustvo veleposlanika Kosova u Hrvatskoj Gezima Kasapollija, te predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije Adema Zenunija.