KATEDRALOM ODJEKIVALE BOŽIĆNE PJESME NA JEZICIMA MANJINA

Zagrebačka katedrala bila je 9. siječnja pozornica na kojoj su odjekivale božićne pjesme na jezicima nacionalnih manjina. Koncert božićnih pjesama održalo je deset zborova; zborovi nacionalnih manjina Grada Zagreba, te ukrajinski i slovački iz Lipovljana, talijanski iz Rijeke i jedan hrvatski iz okolice Zagreba.

Neke od nacionalnih manjina Grada Zagreba tradicionalno održavaju koncert duhovne glazbe u katedrali, a ovoga puta na materinskom jeziku, uz pratnju orgulja, pjevali su; Zbor “Fedeli Fiumani” Zajednice Talijana Rijeka, Njemački pjevački zbor – Zagreb, Mješoviti zbor MKD „Ady Endre„ iz Zagreba, Mješoviti pjevački zbor Bohemia Češke besede Zagreb, Mješoviti pjevački zbor Slovenski dom Zagreb, Vokalna grupa “Wisla“ PKU „N. Kopernik“ iz Zagreba, Zbor Rjabinuška ruske manjine iz Zagreba, KPD Ukrajinaca „Karpati“ i Mješoviti pjevački zbor „Lira„ iz Lipovljana. U katedrali je uz Čehe, Mađare, Nijemce, Poljake, Ruse, Slovake, Slovence, Talijane i Ukrajince nastupio i hrvatski KUD „Bosiljak“ iz Čučerja.

Koncert nacionalnih manjina izazvao je veliko zanimanje i ispunio katedralu publikom do posljednjeg mjesta, a program je najavio Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Mišković je posebno pozdravio gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i njegov tim u kojem je bila i Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine, te rektora katedrale mr. Josipa Kuhtića.

– Zahvaljujem rektoru Kuhtiću što omogućuje da već godinama održavamo koncert u katedrali, želim svima sretnu Novu godinu i nadam se da ćemo i 2019. na ovom mjestu ponovno održati koncert božićnih pjesama – rekao je Mišković.

O Božiću, blagdanu ljubavi i mira, te njegovu značenju za nacionalni identitet govorila je Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba.

– Kroz božićne pjesme čuvamo našu tradiciju, identitet i duhovnost. Radujemo se da ste se odazvali u ovako velikom broju i ispunili katedralu. Zahvaljujemo svima, a posebno rektoru Josipu Kuhtiću, te KUD-u “Bosiljak” iz Čučerja koji nastupa s nama – rekla je Lončarić.

Svaki zbor otpjevao je po dvije pjesme na materinskom jeziku, koje je publika nagradila velikim pljeskom, a na kraju koncerta pjevao je na svojem jeziku po jednu kiticu „Tihe noći“ te svi zajedno cijelu pjesmu na hrvatskom, a potom i „Narodi nam se”.

Nakon posljednje pjesme katedralom je dugo odzvanjao pljesak ljubitelja duhovne glazbe upućen izvođačima koji su pokazali da različitosti među ljudima nestaju ako su zajednički usmjereni ka istom cilju utemeljenom na duhovnim vrijednostima poput Božje zapovijedi “ljubi bližnjega svojega” i međusobnom poštovanju.

Koordinacija vijeća i predstavnika Grada Zagreba posljednjih nekoliko godina redovito organizira ovaj koncert kojem su prisustvovali i predstavnici manjina koje nisu sudjelovale u programu.