KARNEVAL MALIH ALBANACA

Vile, princeze, buba mare, leptiri, mornari, vatrogasci, klaunovi… Povorka djece u šarolikim karnevalskim kostimima danas je ušetala u veliku dvoranu Češkog narodnog doma u Zagrebu i održala fašnički program u organizaciji Albanskog dramskog društva u Hrvatskoj „Mergimtari“ i Savjeta albanskih učitelja u Hrvatskoj.

Nakon što su Marta Grahovac i Eltrina Grembi ispričala kako su nastale maškare i kakva je povijest i tradicija karnevala na Kosovu, započela je fašnička zabava revijom karnevalskih kostima. Poslije revije na kojoj su mali Albanke i Albanci predstavili fašničke kostime, uslijedio je umjetnički program koji je osmislila Melita Orešković, učiteljica albanskog jezika i voditeljica dječje dramske sekcije „Mergimtari“.

U programu su sudjelovali učenici: Rijana Haxhiu, Hira Morina, Flora Samahodaj, Zajmina Morina, Orgesa Morina, Benit Selimi, Asja Kojić, Borna Kojić, Tara Selimi i Fjolla Samahodaj, učenici polaznici nastave albanskog jezika i kulture koji su recitirali albanske pjesme i igrali razne igre.