KAMO IDE CRNA GORA

Knjiga „Crnogorski izazovi“ Dragutina Lalovića i Danila Ivezića, predstavljena je 7. travnja u Crnogorskom domu u Zagrebu. O knjizi su govorili autori i publicist Marko Špadijer iz Podgorice, a riječ je o tome kako je Crna Gora   doživjela i preživjela smjenu vlasti bez prevrata ili rata.

„Crnogorci su na parlamentarnim izborima 30. augusta 2020. odlučili da ponovo stečenu suverenu državu (2006.) učine doista svojom, tj. demokratskom. Smijenili su vječno vladajuću Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića i kročili nepoznatim i neizvjesnim putem „demokratske pustolovine“ (Lefort). A od tada do danas kao da glavoboljno zdvajaju „što nam bi da srljamo u (ovakvu) demokratiju“ – ističu autori.

U prvom dijelu knjige obrađena je tema „Crnogorska država i njen crkveni pravoslavni čvor“ u kojemu se problematizira crkveni pravoslavni izazov s kojim se crnogorska država suočava. U drugom dijelu „Crnogorska država pred izazovima demokratije (nakon XI. Parlamentarnih izbora, 30. avgusta 2020.)“ pažnja je usredotočena na izazov političkog pluralizma s kojim se suočava crnogorska stranačka scena.

Dragutin Lalović je politolog, rođen 1947. u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje je bio profesor do umirovljenja 2013. godine. Urednik je biblioteke LUČA. Danilo Ivezić je politolog, rođen 1955. u Kolašinu u Crnoj Gori gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Fakultet političkih nauka u Zagrebu upisao je 1973. i diplomirao 1977. Veliki dio radnog staža proveo je u prosvjeti. Dugogodišnji je urednik Crnogorskog glasnika i većeg broja knjiga iz izdavačke djelatnosti NZCH. Knjigu „Crnogorski izazovi“ objavili su 2021. Disput i NZCH, a radi se o 17. knjizi biblioteke LUČA.

Predstavljanju knjige prisustvovali su Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, akademik Dimitrije Popović, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Dušan Mišković, te pripadnici crnogorske zajednice iz Zagreba.