KAKO SU ŽIVJELI PODUNAVSKE ŠVABE

Život Nijemaca u jugoistočnoj Europi uobličen je u izložbu Die Donauschwaben in sudostlichen Europe/ Podunavske Švabe – Nijemci u jugoistočnoj Europi, koja je 5. travnja otvorena u Zagrebu. Izložbu su kreirali djelatnici muzeja Donauschwabisches Zentralmuseum iz Ulma, a organizirala ju je Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj-Zagreb i predstavnik njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije Goran Beus Richembergh.

Kako su živjeli pripadnici manjine koja je teško stradala poslije Drugog svjetskog rata na području bivše države, predstavljeno je fotografijama iz svakodnevnog života, tekstovima iz tiska, opismo običaja te raznim dokumentima. Izložbu je otvorio dr. Ivan Rittig, predsjednik Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj-Zagreb, a o naseljavanju njemačke manjine u Zagrebačkoj županiji govorio je Beus Richembergh. Glazbeni program izveo je Sangerchor, zbor Zajednice.

Ovu vrijedu izložbu o manjini o kojoj malo znamo, a koja je dala veliki doprinos razvoju Hrvatske može se pogledati do 3. svibnja 2019. u Palmotićevoj ulici 20/1 u Zagrebu.