JUBILEJ «MAKEDONSKOG GLASA»

Prošlo je već četvrt stoljeće otkako je objavljen prvi broj «Makedonskog glasa» glasila Zajednice Makedonaca u RH, te je danas na Tribini grada Zagreba promocijom najnovijeg broja toga glasila obilježena jubilarna 25. obljetnica njegova izlaženja. Među prisutnim Makedonkama i Makedoncima najviše je bilo onih iz Zagreba, no «Makedonski glas» spaja sve pripadnike makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj putem tekstova o njihovim aktivnostima, kulturi, tradiciji, običajima, događajima, kuturnoj baštini, ali i o njihovoj domovini Makedoniji. U «Makedonskom glasu» neke od standardnih rubrika su makedonska kuhinja i ljepote Makedonije, te intervjui s najznačajnijim i najuspješnijim Makedonkama i Makedoncima ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

Promociju je organizirala Zajednica Makedonaca RH, vodila novinarka Elizabeta Petrovska, a o «Makedonskom glasu» i značenju toga glasila za Makedonce u Hrvatskoj govorili su; Ilija Hristodulov, predsjednik ZMRH, Nikola Grozdanovski, prvi predsjednik ZMRH, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća MNM Grada Zagreba, i Milena Georgievska, glavna i odgovorna urednica. Kao i mnogo puta dosad kad se radi o proslavama koje kod Makedonca ne prolaze bez glazbe, nastupio je zbor „Momi biserni“ MKD-a „Ohridski biser“ Zagreb i otpjevao najljepše makedonske narodne pjesme.

Čestitke povodom 25 godina izlaženja «Makedonskog glasa» Zajednici Makedonaca u RH uputili su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer.

Promociji su prisustvovali Nazif Džaferi, otpravnik poslova pri Veleposlanstvu Republike Makedonije u RH s delegacijom, Kostadinka Velkovska kao izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, protojerej-stavrofor Kirko Velinski, svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, Nandor Čapo, načelnik Samostalnog sektora za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH, i Nenad Jovanović, predsjednik Zbora novinara nacionalnih manjina pri HND.