JÓZSEF ANTALL NIJE ZABORAVLJEN

Polaganju vijenaca na spomenik Józsefa Antalla, prvog demokratski izabranog premijera Mađarske, danas su nazočili; József Zoltán Magyar, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Veleposlanstva Mađarske u Hrvatskoj, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, i tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, Margit Szabo, zamjenica predsjednice KUD-a «Ady Endre», profesorica Ljilja Vokić, bivša ministrica obrazovanja, prosvjete i sporta RH, dr. Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova RH, Željko Zaninović, voditelj odsjeka za odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama Grada Zagreba, Naco Zelić, književnik, pravnik i diplomat, Petar Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, te još neki zagrebački Mađari i njihovi hrvatski prijatelji.

Osim što je bio mađarski premijer, Antall je bio povjesničar, sudionik mađarskih prosvjeda 1956. i veliki prijatelj Hrvatske. Za izniman doprinos međunarodnom priznanju Hrvatske i uspostavu prijateljskih odnosa između Hrvatske i Mađarske odlikovan je Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom. Radi se o drugom po važnosti hrvatskom odlikovanju koje se dodjeljuje dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za njihov doprinos međunarodnom ugledu i položaju RH.

Spomenik Józsefu Antallu nalazi se u istoimenoj ulici na Kajzerici u Zagrebu, a polaganje vijenaca organiziralo je Veleposlanstvo Republike Mađarske u Zagrebu i organizacije zagrebačkih Mađara.