I JESENJIN U ALEJI PJESNIKA NA BUNDEKU

Bista jednog od najvećih ruskih pjesnika Sergeja Aleksandroviča Jesenjina otkrivena je u Aleji pjesnika u parku Bundek u Zagrebu. Okrili su je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov. Iako je Jesenjin umro vrlo mlad, imao je samo 30 godina kad je preminuo 1925. u Sankt Petersburgu, ostavio je neizbrisiv poetski trag. Jedna od najpoznatijih njegovih pjesama je “Pismo majci” čije je stihove recitirao Branko Pjenović:

“Jesi li živa, staričice moja?
Sin tvoj živi i pozdrav ti šalje.
Nek uvečer nad kolibom tvojom
Ona čudna svjetlost sja i dalje.

Pišu mi da viđaju te često
zbog mene veoma zabrinutu
i da ideš svaki čas na cestu
u svom trošnom starinskom kaputu.

U sutonu plavom da te često
uvijek isto priviđenje muči:
kako su u krčmi finski nož
u srce mi zaboli u tuči.

Nemaj straha! Umiri se, draga!
Od utvare to ti srce zebe.
Tako ipak propio se nisam
da bih umro ne vidjevši tebe.

Kao nekad, i sada sam nježan,
i srce mi živi samo snom,
da što prije pobjegnem od jada
i vratim se u naš niski dom.”

Ova pjesma proslavila je Jesenjina i izvan granica njegove domovine, a posebno je omiljen slavenskim narodima. Zbog toga je gradonačelnik Bandić prigodom otkrivanja biste istaknuo da je ovo ne samo spomen Jesenjinu, nego i svim majkama koje bdiju nad svojom djecom. Još neke Jesenjinove pjesme recitirala je Natalia Hržić. Jesenjin je inače bio poznat i po kratkotrajnom braku s američkom plesačicom Isidorom Duncan.

Uz veleposlanika Azimova, koji je istaknuo da je bista dar Zagrebu, ali i hrvatskom prijateljskom narodu, Sergej Čerjomin, ministar za ekonomske odnose s inozemstvom u Vladi Moskve, je govorio o Jesenjinovom životu i pjesništvu.

Na otkrivanju Jesenjinove biste sudjelovali su i Vesna Kusin, zmajenica gradonačelnika, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, bivši hrvatski ministar kulture Božo Biškupić. Nazočne su bile i predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba Galina Kovačević, i Elena Pilićeva Ćorko, predsjednica Koordinacije savjeta ruskih sunarodnjaka u RH.