IZLOŽBOM POD ISTIM NEBOM ZAPOČELA TRODNEVNA PROSLAVA PREŠERNOVA DANA

Otvorenjem izložbe Pod istim nebom, jedinstvene izložbe Galerije Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, u Slovenskom domu Zagreb započelo je 6. veljače obilježavanje Prešernova dana, slovenskog kulturnog praznika. Proslava se održava od 6. do 10. veljače u Zagrebu u organizaciji Slovenskog doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba. Izložena su likovna djela šest slovenskih umjetnika dobitnika Prešernove nagrade i nagrada Prešernova fonda s područja vizualnih umjetnosti. Radi se o djelima Marjana Pogačnika, Jožeta Ciuhe, Valentina Omana, Tince Stegovec, Alenke Gerlovič i Živka Ire Marušiča.

Moderatorica programa bila je Agata Klinar Medaković, program je otvorio Darko Šonc, predsjednik Slovenskog doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, a o izložbi je govorila je Marjana Žibert, direktorica Gornjeskega muzeja u Kranju.

Slovenski pjesnik France Prešeren rođen je 3. prosinca 1800. u Vrba kraj Bleda, studirao je pravo u Beču gdje je i doktorirao 1828. Potkraj života imao je odvjetnički ured u Kranju gdje je umro 8. veljače 1849. godine. U slovenskoj kulturi ostavio je trag kao utemeljitelj modernoga slovenskoga pjesničkoga jezika, a slovensku je književnost uzdignuo na europsku razinu. Njegovo najpoznatije pjesničko djelo je Sonetni vijenac.