IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ZORANA FILIPOVIĆA

U srijedu 28. studeni 2018. u 13 sati, u Muzeju Mimara bit će otvorena izložba fotografija Zorana Filipovića Od Theresienstadta do Terezína; 1918.-2018. Izložba se održava povodom stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata uz potporu Hrvatsko-češkog društva, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Hrvatskog povijesnog muzeja i Hrvatskog državnog arhiva.

Izložbu će otvoriti zamjenik češkog veleposlanika Slavomir Goga, a na otvorenju će govoriti akademik Tonko Maroević i povjesničar Ivo Lučić. Izložba ostaje otvorena do 30. prosinca.

Tvrđava Terezín (njemački Theresienstadt) podignuta između 1780. i 1790. šezdesetak kilometara sjeverozapadno od Praga, bila je najveća vojna utvrda Habsburške Monarhije. Od početka 20. stoljeća tvrđava Terezín služila je kao zatvor za političke zatvorenike, a okupacijom Češke od strane nacističke Njemačke 1939. Terezín postaje jedan od koncentracijskih logora u kojima su se izvršavala masovna pogubljenja. U vlažnoj samici bez dnevnoga svjetla, okovan željeznim okovima, u Terezínu je 28. travnja 1918. umro Gavrilo Princip, čovjek koji je atentatom u Sarajevu 1914. započeo 1. svjetski rat.