ILIRE ZAJMI KNJIGOM PRENIJELA SVIJETU ISTINU O RATU NA KOSOVU

Hrvatskoj javnosti danas se prvi puta predstavila kosovska novinarka, pjesnikinja i književnica Ilire Zajmi koja je promovirala svoju knjigu Vlak za Blace, čije je koautor i Filippo Landi, novinar talijanske televizije RAI. Promocija je održana u Albanskom kulturnom centru u Zagrebu u organizaciji Zajednice Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Središnje albanske knjižnice u RH uz potporu saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj koja je i prevela knjigu Vlak za Blace.

Novinarka Zajmi je objavila nekoliko zbirki poezije i knjiga iz područja publicistike koje su prevedene na svjetske jezike. Knjiga Vlak za Blace zasad je prevedena na hrvatski i talijanski, a u Italiji je prodana sva naklada. Autorica Zajmi, koju su na promociji predstavili kao autoricu albanske i međunarodne antologije, dobila je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada, a radi kao novinarka RTV Kosovo.

U Vlaku za Blace iznijela je svoja razmišljanja o ratu, susrete s novinarom Landijem, njegov doživljaj rata na području bivše Jugoslavije, te objavila njihovu prepisku. Zajmi je kao novinarka izvještavala s prve crte bojišnice na Kosovu. Kako proživljava i doživljava rat na Kosovu, emotivno-racionalno opisala je u nekoliko priča objedinjenih u knjigu Vlak za Blace.

“Ono što me najviše pogađa je to što ne mogu razumjeti kako ljudi još vode ratove za zastavu i granice. Sada, u doba kada se svi bore za Europu bez granica, za zajedničku europsku valutu. Zar Kosovo ne pripada Europi, zar uopće ne pripada ovom svijetu?, pita se Zajmi.

– Knjiga je svjedočanstvo o jednom vremenu. Obraćam se generacijama koje nisu doživjele rat jer ne želim da se povijest ponovi – rekla je Zajmi oduševljena odazivom publike na zagrebačkoj promociji. Govorila je i o suradnji s novinarom Landijem, nekoliko godina provedenih u Italiji iz koje se vratila na Kosovo želeći živjeti sa svojim narodom.

Za knjigu Vlak za Blace, Darija Žilić, međunarodno priznata hrvatska književnica, izjavila je da se radi o stilski vrijednom djelu snažne i univerzalne poruke.

Promocija knjige održana je u čast 10. obljetnice neovisnosti Kosova, a jedna od sudionica bila je i saborska zastupnica Emina Lekaj Prljaskaj, koja je kao i Ilire Zajmi rođena u Prizrenu, te su njih dvije prijateljice od ranog djetinjstva. Lekaj Prljaskaj je izjavila da je Zajmi jedna od najvećih intelektualki Kosova te da njena riječ ima veliku društvenu snagu. Sejfedin Prekazi, predsjednik Zajednice Albanaca Zagreba i Zagrebačke županije, Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca, i predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, istaknuli su da su ponosni što Kosovo ima takvu intelektualku koja je putem svojih knjiga prenijela svijetu istinu o ratu u toj najmlađoj europskoj državi. Na ovom, Albancima važnom događaju, nazočio je i veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli, kao i brojni pripadnici albanske nacionalne manjine.