Identitet se čuva znanjem jezika i prakticiranjem običaja

Predstavljanje

LENA ĐAPIĆ, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije

Nova predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije je Lena Đapić, dipl. pravnica, članica ženskog pjevačkog zbora Ezerki, što u prijevodu znači žene s jezera. Leni Đapić je ovo drugi mandat, a osim što predstavlja makedonsku nacionalnu manjinu osnivačica je Hrvatsko-makedonskog društva, Zajednice Makedonaca, te jedna od osnivačica Ezerki i orkestra 7/8 sedum osmini, koji je dobio ime po najpoznatijoj makedonskoj ritmičkoj mjeri.

Gospođa Đapić živi s obitelji u Harmici u općini Brdovec, a rođena je u Gevgeliji u Makeodniji. Odrasla je u Skoplju gdje se školovala i diplomirala pravo i gdje je upoznala supruga Damira, koji je studirao na Tehnološkom fakultetu u Skoplju.

– Damir je došao iz Zagreba na studij u Skoplje gdje je diplomirao kemijsko inženjerstvo, tamo smo se upoznali i vjenčali, a u Skoplju su rođene i naše dvije kćeri. Kad smo došli živjeti u Zagreb imala sam 26 godina i zaposlila sam se u Sintalu gdje sam provela najveći dio radnog vijeka. No Makedonija mi je ostala u srcu i kad se Hrvatska osamostalila odlučila sam osnovati Zajednicu Makedonaca i Hrvatsko-makedonsko društvo, a poslije sam sudjelovala i u osnivanju pjevačke grupe Ezerki i orekestra 7/8 – kaže Đapić koja predstavlja 217 Makedonaca s područja Zagrebačke županije. Otkako se od 2007. na području Zagrebačke županije počeo razvijati kulturni život nacionalnih manjina, Đapić se, osim što pjeva u grupi Ezerki, koja je dosad objavila pet albuma makedonskih etno pjesama, maksimlno angažirala i u realizaciji programa vezanih za obilježavanje nacionalnih blagdana, ali i promociju makedonske kuhinje te povezivanju Makedonije i Hrvatske.

U tome veliku podršku ima Grada Zaprešića kojem pripada i općina Brdovec pa Ezerki često održavaju koncerte u Pučkom učilištu u Zaprešiću, a jedan su održale i u dvorcu Lužnica. Također ta pjevačka grupa nastupa i u Muzeju Matija Skurjeni, a Đapić namjerava uskoro uspostaviti suradnju Muzeja Skurjeni s Makedonijom tako da u Zaprešiću bude izložba žetalačkih običaja iz Makedonije.

– Želimo u Zaprešiću organizirati i izložbu kolekcije makedonskog Muzeja voštanih figura, jedinog takvog u ovom dijelu svijeta – kaže Đapić. Proslave makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj nezamislive su bez sudjelovanja Ezerki&7/8, a jedna od njih je proslava Dan ustanka makedonskog naroda koja je održana 11. listopada ove godine.

– Ezerki su održale mali koncert, promovirali smo knjige i imali izložbe. Imamo podršku ZŽ i Grada Zaprešića što nam olakšava djelovanje i provedbu našeg programa za očuvanje nacionalnog identiteta – kaže Đapić.

Sjećanje na Makedoniju Lene Đapić uvijek počinje slikom Ohridskog jezera, zbog toga se i Ezerki tako zovu. Prošle godine je ta pjevačka grupa, dok je gostovala u Makedoniji pod pokroviteljstvom ministrice kulture Elizabete Kančeske Milevske, snimila 20 sati materijala za dokumentarni film.

– Iz toga smo izvukli glazbenu razglednicu “Makedonija zauvijek”, a sad se radi na montaži dokumentarnog filma – kaže Đapić koja je u prošlom mandatu utemeljila manifestaciju “Mirisi i okusi Makedonije”. Iduće godine će zajedno s Hrvatsko-makedonskim društvom objaviti knjigu “Moja sjećanja”, autorice Judite Rey Hudeček, Hrvatice koja je studirala u Makedoniji.

Osim u srcu Lene Đapić, Makedonija je našla mjesta i u njenoj hrvatsko-makedonskoj kuhinji.

– Usvojila sam hrvatsku kuhinju, ali makedonska jela kuham ljeti i uzgajam bamije u svom vrtu. Pripremam turli tavu, ajvar, pinđur, ljuticu, belomorski pinđur, razne pite s porilukom…. Svake godine idem u Makedoniju, moje dvije kćeri su tamo rođene i živjele su tri godine, i vrlo dobro govore makedonski – kaže Đapić koja poručuje da je najvažnije očuvati nacionalni identitet, a to se najlakše može kroz jezik, pjesmu i folklor.