U HRVATSKOM SABORU ODANA POČAST ŽRTVAMA SREBRENICE

Komemorativni program povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici održan je u Hrvatskom saboru 6. srpnja 2016. u organizaciji političke stranke Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti, nezavisne saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada i KDBH „Preporod“.

Na komemoraciji su nazočili Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora, Milan Bandić gradonačelnik Zagreba, Ermina Lekaj Prljaskaj, Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Renata Paškalj, veleposlanica BiH u Hrvatskoj, Zlatko Hasanbegović, ministar kulture RH, Branko Lustig, filmski producent i oskarovac, Radimir Čačić, saborski zastupnik, Milorad Pupovac, saborski zastupnik, Elizabeta Knorr, voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, Željko Zaninović, voditelj odsjeka za odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama Grada Zagreba, Ferid Dizdarević, predsjednik BKUD «Sevdah», Ishak Hodžić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, Darko Šonc, predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, te ostali uzvanici.

Genocid u kojem je srpski agresor ubio 8732 Bošnjaka, među kojima je bilo i maloljetnika, dogodio se između 13. i 19. srpnja 1995.. Bandić je izjavio da svijet nije izvukao poruku iz zločina u Srebrenici.

– Pravda nije zadovoljena i žrtve nisu dobile zadovoljštinu – rekao je Bandić.

A Reiner je istaknuo da se jedino istinom, priznanjem zločina i prihvaćanjem odgovornosti za zločine otvara put prema katarzi bez koje istinska pomirba, suradnja i dijalog nisu mogući.

Hasanbegović je istaknuo: – Dok postoji državno-politička ideja koja je stajala, ne samo iza srebreničkog genocida, koji je ne početak, već vrhunac zločina začetih u Hrvatskoj 1991., i prijetnja ostvarenja te državno-političke ideje, žrtve i Ovčare i Srebrenice neće biti mirne, a pravda neće biti ostvarena.

Omerbašić je rekao: – Inzistiramo na pravdi. Na pravdi koja će sve one Karadžiće i Mladiće dovesti pred kakvo takvo lice pravde.

U programu su sudjelovali Arabeske, ženska glazbena skupina Islamskog centra Zagreb, koja je otpjevala nekoliko prigodnih pjesama i Emir Hadžihafisbegović, glumac, koji je čitao dijelove Kur’ana.