U HRVATSKOM SABORU ODANA POČAST ŽRTVAMA SREBRENICE

Komemorativni program “Srebrenica 1995. – 2017.” održan je 7. srpnja u Hrvatskom saboru povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici. Organiziralo ga je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba čiji je predsjednik Harun Omerbašić otvorio program. Pritom je istaknuo da izjave kako u Srebrenici nije bilo genocida, koje dolaze političara, bivših UN-ovih djelatnika, te kvazi povjesničara, potvrđuju da zlo nikad ne miruje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je u svojem govoru istaknuo da će tragedija Srebrenice trajati dok god se ne identificira i posljednja žrtva, te se iz obveze prema žrtvama zločin ne smije zaboraviti.

Pokrovitelj ovoga skupa bili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovića i gradonačelnik Zagreba Milana Bandića u suradnji s Kulturnim društvom Bošnjaka Hrvatske „Preporod“, te saborskom zastupnicom za albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu Erminom Lekaj Prljaskaj.

Bandić je također naglasio da se žrtva Srebrenice ne smije zaboraviti, kao ni šutnja međunarodne zajednice o toj velikoj tragediji. Dok je saborska zastupnica Lekaj Prljaskaj istaknula da je posljednji genocid 20. stoljeća izvršen u BiH, a da je planetarni simbol tog zločina Srebrenica.

Komemorativnom programu nazočili su i saborski zastupnici manjina Furio Radin, Veljko Kajtazi i Robert Jankovich, te Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, te predstavnici diplonatskog zbora i vjerskih institucija.