HRVATSKO-ČEŠKO DRUŠTVO PROSLAVILO 30. GODIŠNJICU

Hrvatsko-češko društvo proslavilo je u nedjelju 27. veljače svoju 30. godišnjicu koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu kojim je ujedno obilježena i 30. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave njenih diplomatskih odnosa s tadašnjom Češkom i Slovačkom Federativnom Republikom, čije slijednice su od 1993. Češka Republika i Slovačka Republika. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Češke u Zagrebu, te uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova i tvrtke AŽD Zagreb, a nastupili su češki violinist Jan Talich te hrvatski glazbenici Goran Končar (violina), Aleksandar Milošev (viola) i Petra Gilming (klavir). Koncert je bio posvećen Zlatku Stahuljaku (1933.-2021.) koji je bio prvi predsjednik Hrvatsko-češkog društva i prvi hrvatski veleposlanik u Češkoj, a ujedno i istaknuti violist i glazbeni pedagog.

Kako je rekao predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, priznanjem Hrvatske od strane tadašnje češko-slovačke države otvoreno je novo poglavlje u povijesti hrvatsko-čeških odnosa započetima u Zagrebu krajem 11. stoljeća kad za prvog biskupa Zagrebačke biskupije dolazi Čeh Duh. „Možda u tome ima neke simbolike jer odnosi Hrvata i Čeha ostvarivali su se posebno u duhovnoj sferi, na području znanosti, prosvjete i kulture. Hrvatsko-češki odnosi ostvarivali su se na svim područjima života, u gospodarstvu, turizmu, politici, sportu, te kroz brojne hrvatsko-češke brakove, a ono što je nedostajalo bili su službeni diplomatski odnosi hrvatske i češke države, hrvatsko veleposlanstvo u Pragu i češko u Zagrebu. I to se počelo ostvarivati prije 30 godina. Nedostajala je i udruga građana koja će se sustavno baviti promicanjem hrvatsko-češkog prijateljstva i populariziranjem Češke u Hrvatskoj i Hrvatske u Češkoj. I ona je osnovana prije 30 godina, 22. veljače 1992. Hrvatsko-češko društvo u svoja tri desetljeća ostvarilo je značajne rezultate trajne vrijednosti, vidljive naročito u njegovim publikacijama i spomen-obilježjima podignutima u Pragu, i podiglo razinu informiranosti zainteresirane javnosti o brojnim osobama i događajima koji spajaju naše dvije slavenske i srednjoeuropske zemlje“, kazao je Lipovac.

Češki veleposlanik Milan Hovorka u svom je govoru istaknuo „patnju s kojom se ovih dana suočavaju Ukrajina i ukrajinski narod.“ „Njihova borba je zapravo ono čega se danas sjećamo. Riječ je o neovisnosti, pravu na samoodređenje, međunarodnom priznanju i želji za životom u miru i blagostanju. Znam koliko to znači za Hrvatsku i što je morala učiniti. Znam što to znači za Češku i koliko je dugo trajao njen put do emancipacije i kolikim je napadima bila izložena  prije nego je stekla uporište u zajednici zemalja koje dijele vrijednosti prava, slobode i demokracije. S ponosom i zadovoljstvom dijelimo ovu zajednicu s prijateljskim narodom Hrvatske. Da, Česi i Hrvati su prirodni i prijateljski nastrojeni partneri. Stoga je logično da su Česi, zajedno sa Slovacima unutar tadašnje federacije, bili dio procesa i aktivni zagovornici međunarodnog priznanja Hrvatske. Zadovoljan sam što se odnosi između naših dviju zemalja grade na najprirodnijim temeljima – na građanskom principu i na međuljudskim kontaktima“, kazao je Hovorka. Izrazio je zahvalnost Hrvatsko-češkom društvu na njegovim uspjesima, kao i Savezu Čeha u Republici Hrvatskoj i Udruzi građane hrvatske narodnosti u Češkoj. „Vrlo nam je važno da se možemo osloniti na vlade naših zemalja i druga državna tijela i institucije u jačanju međuljudskih odnosa i međusobnom upoznavanju. Podrška Ministarstva vanjskih poslova današnjem koncertu primjer je koji jako cijenim“, rekao je češki veleposlanik Milan Hovorka.

Hrvatsko–češko društvo utemeljeno je 22. veljače 1992. kao udruga građana s ciljem obnavljanja ranijih dobrih svekolikih veza između Hrvatske i Češke te poticanja i razvijanja novih. Od samog osnutka HČD daje doprinos razmjeni kulturnih, umjetničkih, znanstvenih, gospodarskih i drugih civilizacijskih dostignuća hrvatskog i češkog naroda, građana Hrvatske i Češke, a u sklopu toga i češke manjine u Hrvatskoj te hrvatske manjine u Češkoj. Radi jačanja hrvatsko-čeških veza i boljeg upoznavanje dvaju naroda, HČD pokreće mnoge aktivnosti i projekte, kako u Hrvatskoj, tako, prema mogućnostima, i u Češkoj. Organizirao je brojne tribine i predavanja posvećena temama vezanima uz Češku i hrvatsko-češke odnose, posebno povodom značajnih godišnjica. HČD je objavio 12 knjiga, a povremeno izdaje i svoje glasilo Susreti. Inicirao je ili bio uključen u postavljanje deset spomen-obilježja, osam u Češkoj i dva u Hrvatskoj. Udruga ima oko 100 članova, a ima i podružnice u Omišu i Daruvaru. U svom radu HČD najčešće surađuje s udrugama češke manjine u Hrvatskoj, posebno s Češkom besedom Zagreb. Od 2011. predsjednik HČD-a je Marijan Lipovac, a dosadašnji predsjednici bili su Zlatko Stahuljak (1992.–1993.), Mate Relja (1993.–1994.), Zorislav Bobuš (1994.–2005.) i Zvonimir Kotarac (2005.–2011.).

Zlatko Stahuljak, kojem je koncert bio posvećen, djelovao je kao violist u Zagrebačkoj filharmoniji te u orkestru Opere i Klavirskom kvartetu HNK u Zagrebu. Bio je i direktor Opere od 1983. do 1984. i intendant HNK 1990. i 1991. Predavao je violu, komornu glazbu i metodiku violine i viole na Muzičkim akademijama u Zagrebu (1971.–1992., 1998.–2002.) te paralelno u Beogradu (1975.–1979.) i Ljubljani (1979.–1992.). Zlatko Stahuljak u svom je višedesetljetnom djelovanju dao izniman doprinos razvoju hrvatskog glazbenog života. Bio je inicijator i organizator Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra (ZOKOR) 1957. te Komornog studija Zagrebačke filharmonije 1963. Bio je utemeljitelj kvadrijenalnog Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml 1977. i njegov dugogodišnji organizacijski predsjednik. Prvi veleposlanik Hrvatske u Čehoslovačkoj i Češkoj bio je od 1992. do 1998.