HRVATSKA UVIJEK BILA VELIKI PRIJATELJ MAKEDONIJE

O tome kakvi su odnosi vladali između Makedonije i Hrvatske u 20. stoljeću, točnije vremenu kad su se obje države nalazile u sastavu bivše Jugoslavije, bilo je riječi na večerašnjem predavanju održanom na Tribini Grada Zagreba, večeri povijesti nazvanoj Duh Makedonije u Hrvatskoj.

Temu “Makedonija i Hrvatska 1918.-1991., sveučilišni profesori iz Makedonije i Hrvatske predočili su na vrlo inspirativan način. Prof. dr. sc. Teon Džingo, s Instituta za nacionalnu povijest iz Skoplja, počeo je izlaganje izjavom da je njegovo osobno mišljenje kako je Hrvatska uvijek bila veliki prijatelj Makedonije. Profesor Džingo održao je predavanje o hrvatsko-makedonskim težnjama u međuratnom razdoblju, a prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, govorio je o makedonsko jugoslavenskom čvoru: između Albanije, Bugarske i Grčke. Predavanje je moderirao doc. dr. sc. Višeslav Raos, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, a bilo je iznimno dobro popraćeno.

Među publikom u dvorani ispunjenoj do posljednjeg mjesta bio je i Maciej Kaczorowski, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Makedonije u Hrvatskoj, te Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i brojni pripadnici makedonske nacionalne manjine, ali i ostali građani Zagreba koje zanimaju povijesni odnosi Makedonije i Hrvatske.

Večer povijesti Duh Makedonije u Hrvatskoj organiziralo je MKD “Ohridski biser” Zagreb kojim predsjedava Blagoj Šterjov, a pokrovitelj je bilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.