HOMMAGE NIKOLI I

Na Lučindanskim susretima 2021. održanim 30. listopada u Studentskom centru u Zagrebu u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, okupili su se pripadnicina crnogorske nacionalne manjine iz Zagreba i Hrvatske. Dvadeset i drugim Lučindanskim susretima obilježena je 100-ta godišnjica smrti knjaza, kralja Nikole I. Petrovića Njegoša pod motom „Hommage Nikoli I.“ Nikola I. vladao je Crnom Gorom od 1860. do 1921., a tijekom njegove vladavine Crna Gora je bila međunarodno priznata 1878. na Berlinskom kongresu.

Susrete je otvorio Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, zaželivši dobrodošlicu gradu gostu – prijestolnici Cetinje. Nakon intoniranja himni, zbor “Montenegro” otpjevao je “Serbus dragi Zagreb moj”, “Oj vesela veselice” i “Crna Goro zemlji mila”, a potom su se prisutnima obratili Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Maja Koljević, izaslanica gradonačelnika Cetinja, i Tanja Horvatin, izaslanica gradonačelnika Zagreba.

Turističku zajednicu Cetinja predstavio je direktor Oskar Huter, a KUD “Njegoš” izveo je splet narodnih plesova. U programu su nastpili flautistica Žana Lekić i glumac Slobodan Marunović. U okviru Lučindanskih susreta 2021. predstvljena je Grafička mapa – Kralj akademskog slikara Dimitrija Popovića. Manifestaciju je zatvorila Milanka Bulatović, predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore. Lučindanski susreti održani su pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba.