GRAD ZAGREB DODIJELIO PRIPADNICIMA ROMSKE MANJINE OSAMDESET STIPENDIJA

Ugovor o dodjeli stipendija Grada Zagreba pripadnicima romske manjine danas je dobilo 72 učenika srednje škole i osam studenata. U Gradskoj skupštini podijelio im ih je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

– Poštovani stipendisti Grada Zagreba dopustite mi, da na početku ove svečane dodjele stipendija učenicima i studentima romske nacionalnosti, da vas najsrdačnije pozdravim i čestitam što ste već osam generacija koja je dobila ovu stipendiju. Grad Zagreb dodjeljuje je od 2012. a cilj je poticanje pripadnika romske nacionalne pripadnosti na završetak srednje škole i nastavak obrazovanja u sustavu visokog obrazovanja. Tijekom ovih osam godina, uključujući i ovu godinu, Grad Zagreb dodijelio je ukupno 360 stipendija učenicima i 31 stipendiju studentima romske pripadnosti za što je iz proračuna izdvojeno deset milijuna kuna – rekao je Bandić. Stipendija za učenike iznosi 2.618 kuna mjesečno, a za student 3.741 kuna.

Uime dobitnika stipendije prisutnima se obratila studentica Matilda Jurač. – Hvala Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću, hvala Vijeću romske nacionalne manjine Grada Zagreba. Sigurna sam kako će nam ova stipendija pomoći u postizanju boljih rezultata i kvalitetnijeg školovanje – rekla je Jurač.

Podjeli ugovora prisustvovala je i Nura Ismailovski, vijećnica i potpredsjednica Vijeća RNMGZ. -Meni je to vrlo pozitivna priča budući da sam imala čast biti predlagateljica te odluke dok sam bila u Gradskoj skupštini. Izuzetno su dobri rezultati, cilj je bio potaknuti učenike da završe srednjoškolsko obrazovanje i nastave visokoškolsko obrazovanje. U 2012. počeli smo s četiri stipendije za učenike i dvije za studente, a danas smo na 72 za učenike i osam za studente – rekla je Ismailovski.Najčešći odgovor na novinarsko pitanje na što će stipendisti potrošiti novac bio je; plaćanje vozačkog ispita, maturalac i pomoć roditeljima.

Podjeli ugovora za stipendije prisustvovali su Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, i Raman Raki Fazlievski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba.