GLAZBOM I PLESOM RUSINI ČUVAJU TRADICIJU

Rusini grada Zagreba tradicionalno su i ove godine obilježili Dan Rusina u restoranu Casablanca. Tim povodom održan je bogat kutlurno-umjetnički program, glazbeno-folklorna večer na kojoj su nastupili KUD-ovi «Osif Kostelnik» iz Vukovara, «Joakim Govlja» iz Mikluševaca, «Joakim Hardi» iz Petrovaca i KUD Rusina iz Vinkovaca. Rusini su najbrojniji u tom dijelu Hrvatske, a to što su bili na okupu pomoglo im je sačuvati jezik, tradiciju, kulturu i običaje te identitet. Spomenuti KUD-ovi svake godine sudjeluju u kutlurno-zabavnom programu na proslavi Dana Rusina u Zagrebu.

Mihajlo Timko, novi predstavnik rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba, organiziranjem ove proslave nastavio je realizirati zacrtani program. Najavio je i nove aktivnosti rusinske zajednice u kojima će se usmjeriti na okupljanje mladih Rusina, kako onih koji žive u Zagrebu tako i onih koji su u glavnom gradu Hrvatske na školovanju, te osnivanje kulturno-umjetničkog društva koje će njegovati rusinsku glazbu. Timko je zahvalio na dosadašnjem angažmanu mr. sc. Irineju Mudrom, bivšem predstavniku koji je mnogo napravio za rusinsku zajednicu, te Joakimu Pavloviću, tako da rusinska nacionalna manjina Grada Zagreba osim novog predstavnika ima i novu tajnicu.

Na proslavi Dana Rusina bili su; Zvonko Kostelnik, član Savjeta za nacionalne manjine RH, Tanja Horvatin iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, te Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske i tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Zlatko Jevak, predstavnik slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Peter Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ramiz Ajdin, vijećnik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba.