FOTO KRONIKA O CRNOJ GORI

Fotografije iz vremena Knjaževine Crne Gore, koje su snimili ondašnji poznati fotografi, izložene su 21. prosinca u Crnogorskom domu u Zagrebu u okviru manifestacije Dani crnogorske kulture. Organizirali su je Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH. Otvarajući izložbu, Danilo Ivezić, predsjednik NZCH, zahvalio je Turističkoj organizaciji Prijestonice Cetinje na ustupljenim fotografijama i Dragom Savićeviću na odabiru i pripremi fotografija.

-Ovo je svojevrsna kronika o Crnoj Gori u periodu od 1867. do 1910. godine, kroz izabranih 58 fotografija i grafika, složenih na devet panoa, poznatih fotografa toga vremena, ali i nepoznatih autora – rekao je Ivezić te pročitao dio teksta iz kataloga o izloženim fotografijama.

„Crna Gora je, posebno u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj 20. stoljeća izazivala posebnu pažnju brojnih europskih putopisaca, likovnih umjetnika i fotografa. Interes je bio različit, a kao rezultat toga ostala su brojna umjetnička ostvarenja. Ostao je i veliki broj fotografija kao svjedočanstvo vremena i življenja u Crnoj Gori. Upravo su te fotografije svojevrsna kronika o Crnoj Gori. Ostali su zabilježeni razni predjeli, narodni običaji, svetkovine, stare građevine… To su fotografije tada poznatih fotografa: Langhansa, Trunova, Adele, Ocupa, Bulla, Signera, Pescea, Monsignera, princeze Ksenije, ali i one velikog broja nepoznatih autora. Gledajući fotografije, uvijek gledate u prošlost, ovoga puta Crne Gore druge polovice XIX. i prve polovice XX. stoljeća.“

Otvorenju izložbe prisustvovali su Milanka Bulatović, predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Lidija Vukčević, predstavnica crnogorske nacionalne manjine Zagrebačke županije.