FILMOVI O LOGORIMA SMRTI

Projekcija dokumentarnih filmova Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini održana je 2. ožujka 2017. u Islamskom centru u Zagrebu u sklopu redovite tribine četvrtkom. Prikazani su dijelovi tri potresna filma “Logori smrti” u kojem svjedoci i bivši logoraši opisuju stradanje u logorima širom Bosne i Hercegovine i Srbije, te torture i zločine koji su vršeni nad njima. Osim žrtava i logoraša, u filmovima govore i osobe iz političkog i javnog života bivše Jugoslavije u periodu prije, za vrijeme i nakon agresije. U filmu “Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci” prvi put govore muškarci i žene – žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja u ratu. Dok film “Djeca iza žice” govori o maloljetnicima zatočenim u logorima.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini na projekciji filmova predstavljao je predsjednik Jasmin Mešković. To udruženje djeluje od 1996. i objavilo je dosad dvadeset knjiga te snimilo četiri dokumentarna filma.

Na tribini su nazočili Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Hrvatske, muftija Ševko Omerbašić, imam Aziz Alili, Ekrem Bećirević, potpredsjednik VBNMGZ, prof. dr. sc. Sead Berberović, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, Ervin Jahić, predsjednik KDBH Preporod, te brojni drugi predstavnici bošnjačke nacionalne manjine.