FILM O KRALJEVSKOJ DINASTIJI CRNE GORE

Posljednja projekcija iz programa Dokumentarni film u Crnogorskom domu u Zagrebu, održana je 7. prosinca i prikazan je drugi dio filma Kraj jedne dinastije – Kralj bez zemlje koji govori o povijesti Crne Gore. Autorica je Sanja Blečić, producentica Dijana Popović, a stručni konzultant dr. sc. Slavko Burzanović.

U nizu dokumentarnih filmova prikazanih tijekom 2017., čiju je projekciju organiziralo Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb, pripadnici crnogorske nacionalne manjine Zagreba imali su priliku detaljnije upoznati povijest matične domovine i kraljevsku dinastiju Crne Gore. Prije prikazivanja filma politolog Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, govorio je o političkim prilika kojima se bavi film Kralj bez zemlje.

Ovaj film izazvao je posebno zanimanje zagrebačkih Crnogoraca među kojima je bio i Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i njegova zamjenica Milanka Bulatović, koja je i predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro” Zagreb. Filmom iznimne vrijednosti Crnogorci su zaključili povijesnu edukaciju za ovu godinu. Prikazivanje filma Kralj bez zemlje, koji je 2016. proizvela TV CG, omogućio je Arhiv RT CG.

Program Dokumentarni film u Crnogorskom domu, u kojem je prikazan niz filmova o raznim aspektima Crne Gore, ima iznimno veliku važnost u edukaciji pripadnika crnogorske nacionalne manjine i čuvanju njihova identiteta. Isto tako pokazuje i izvrsnu suradnju predstavnika crnogorske manjine iz Zagreba s institucijama Crne Gore.